Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Påven: Skattesmitning bakom Italiens vårdkris

Påve Franciskus är för små gester av närhet och mot skattesmitning.

Coronautbrottet pressar Italiens underfinansierade sjukvård till bristningsgränsen. Nu menar påve Franciskus att landets skattesmitare är medskyldiga till krisen. Med över 2 000 coronarelaterade dödsfall är Italien hårdast drabbat i världen efter Kina.

Bristande resurser i den offentliga sjukvården anses ha förvärrat krisen och nu pekar påve Franciskus ut landets skattesmitare som medskyldiga till underfinansieringen.

– Vårt beteende påverkar alltid andra människors liv, säger påven i en intervju med dagstidningen La Repubblica.

Den katolska kyrkans överhuvud berättar att han läst en opinionsartikel om kopplingen mellan skattesvinn och vårdfinansiering i samma tidning.

I en passus skriver författaren att: ”Det har blivit tydligt att de som inte betalar skatt inte bara begår ett brott utan också ett illdåd: om det inte finns tillräckligt med sjukhussängar och respiratorer så faller skulden även på dem.”

– Jag var väldigt imponerad av artikeln, säger påven, och tillägger:

– Han har rätt.

Det italienska skatteverket uppger att skattesmitning årligen kostar landet drygt 100 miljarder euro, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt EU-kommissionen motsvarar momsfusket i Italien 33,6 miljarder euro per år, den högsta siffran i unionen.

I intervjun reflekterar Franciskus, som sedan en månad tillbaka håller alla mässor och audienser via videolänk, även över hur italienare kan finna mening i tillvaron trots virusoro och karantänsrestriktioner.

– I dessa svåra dagar kan vi återupptäcka de små konkreta gesterna av närhet gentemot de som står oss närmast, säger påven till La Repubblica.

– Om vi lever på det viset så kommer de här dagarna inte att vara bortkastade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV