Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Så skyddar – och hjälper – du de äldre

Hjälp gärna äldre personer att handla under coronakrisen.

Hjälp gärna till med mat, mediciner och annat. Men håll avstånd och tänk på handhygienen. – Så här kan du både hjälpa och skydda äldre i din närhet under coronapandemin.

Ålder verkar vara den största riskfaktorn med det nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten har därför uppmanat alla som är över 70 år att begränsa sina kontakter med andra personer den kommande tiden.

– Målet är att ha så få sociala kontakter som möjligt på nära håll, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

– Det kan låta drastiskt och jobbigt och är säkert det också. Men det är ändå viktigt när det börjar bli allt mer smitta ute i samhället.

Råden till de äldre handlar bland annat om att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik, affärer och andra offentliga lokaler. Därför kommer många att behöva hjälp med att handla exempelvis mat.

Men hur ska du som vill hjälpa en äldre släkting eller granne göra?

Självklart ska du som har någon sorts sjukdomssymptom hålla dig undan. Det allra viktigaste annars är att tänka på handhygienen och att hålla det fysiska avståndet.

– Man kan hänga en kasse på dörren. Man kan lämna över den också, men man behöver inte ta i hand, kramas eller pussas, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det är en kontaktsmitta. Det är ungefär två meter, sedan är det väldigt liten risk att smittas.

"Några månader"

Det finns däremot inga begränsningar för vad man bör handla med anledning av viruset. Det går också alldeles utmärkt att laga mat hemma som man sedan levererar till en äldre person.

– Ja, absolut. Det här sprids inte med mat eller föremål, utan från person till person, säger Anders Tegnell.

– Så att minimera de sociala kontakterna är det viktigaste.

Exakt hur länge äldre personer kommer att behöva hålla sig isolerade är svårt att säga, enligt Tegnell. Men det kommer troligen att handla om en längre period.

– Man måste förbereda sig på att det kan handla om ett par månader. Det måste man vara öppen med, att det inte bara är en vecka eller två, säger han.

–Därför är det viktigt att vi pratar om det jobbiga i att vara isolerad och försöka hitta på olika lösningar för det.

Ring ett samtal!

Christina Tallberg, som är ordförande på PRO (Pensionärernas riksorganisation), är inne på samma spår. Videosamtal kan vara ett bra motmedel, eller varför inte ett gammalt hederligt telefonsamtal?

– Man glömmer lätt bort den sociala biten. Men den är oerhört viktig, säger hon.

– Därför vill vi uppmana alla att bry sig om varandra, nu när man inte kan mötas fysiskt. Att ringa till varandra, gärna med jämna mellanrum, för lite längre, trevliga telefonsamtal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV