Flygbranschen blöder och regeringen pressas att rädda bolagen. I dag presenterade finansministern ett stödpaket till näringslivet, men gav inga besked om riktat stöd till det egna bolaget SAS. Resurserna borde läggas på omställning, menar Vi håller oss på jorden. ”Det är inte rimligt att hålla en ohållbar bransch vid liv med konstjord andning”, säger ordföranden Maja Rosén.
Stödpaketet som regeringen kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna kan innebära 300 miljarder kronor till företag. Bland annat tar staten över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna när anställda permitteras. Det senare är något som flygbranschen har krävt de senaste dagarna.
För flygbranschen innebär corona-pandemin att efterfrågan på biljetter rasar till närmare noll. I fredags gick flygbolaget Norwegians VD Jacob Schram ut och sa att bolaget är nära konkurs. Samtidigt meddelade han att 5000 anställda permitteras, det vill säga tas ur tjänst utan att anställningarna avslutas. SAS följde snart efter och meddelade att personalstyrkan skärs ned med 90 procent då 10 000 anställda permitteras.
Dagens krispaket till näringslivet innebär inte att diskussionen om riktat stöd till SAS tystnar. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar exempelvis att direktstöd inte ska uteslutas, skriver SVT Nyheter. Finansminster Magdalena Andersson (S) sa på dagens presskonferens att fler åtgärder kan komma, utan att precisera vad det kan handla om.
Vi håller oss på jordens Maja Rosén förstår oron bland dem som riskerar att förlora sina jobb, men anser att klimatkrisen innebär att flygandet måste minska drastiskt.
– De här människorna behövs till annat i samhället. Nu borde vi hjälpas åt med omställning för dem, säger hon till Syre.
De åtgärder som nu vidtas för att förhindra smittspridning och för att minska de ekonomiska konsekvenserna menar hon visar att när politiker och medborgare har krisinsikt kan man agera kraftfullt.
– Det är så tydligt att klimatuppvärmningen inte ses som den kris som den är. När politiker nu uppmanar oss att lyssna på forskare och experter så hörsammar folk det. Jag är övertygad om att man också är beredda att avstå sina flygsemestrar om man känner till hur allvarlig klimatkrisen är, säger Maja Rosén.
På sajten Mitt skifte pågår nu en namninsamling med rubriken ”Stoppa riktat stöd till flygbranschen”.