Experimentet med 6 timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg avslutades vid årskiftet enligt plan. Någon förlängning är inte budgeterad men Vänsterpartiet hoppas att pilotförsöket ska ge ringar på vattnet.
Personal som mår bättre men bara marginellt mindre sjukfrånvaro. Så kan resultatet av arbetstidsförkortningen sammanfattas på Svartedalens äldreboende.
Äldreboendet är en av flera uppmärksammade arbetsplatser i Göteborgsområdet där arbetsdagen förkortats utan att lönen sänks för de anställda. Särskilt uppmärksamhet har projektet fått eftersom det initierades av den politiska majoriteten i Göteborg. På de andra arbetsplatserna har arbetsgivare och anställda själva kommit överens om en minskning av arbetstiden.
En operationsavdelning på Mölndals sjukhus, Toyota Center och Vasa Viktoria tandvård är några exempel, och nu senast använde barnsjukhuset på Östra arbetstiderna kraftigt minskade arbetstider för att locka fler sjuksköterskor att komma och jobba där.
Det senare verkar vara en mer framkomlig väg för dem som vill se kortare arbetsdagar, eftersom det råder kraftig politisk oenighet om reformerna. Vänsterpartiet vill genomföra en stor reform med arbetstidsförkortning och Moderaterna är starkt kritiska.
– Det kostade närmare tio miljoner kronor att genomföra detta och då ska man vara medveten om att det är på ett äldreboende av stadens 66. Vi har inte de pengar som behövs för att genomföra detta på alla. Tittar vi på andra äldreboenden som exempelvis Granliden i Askim, där de jobbar mer med medbestämmande, där personalen jobbar nära de boende, så har de nått lika bra resultat, säger Maria Rydén (M) till SVT Nyheter Väst.