Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Förhandlingarna om Preemraff är avslutade – yttrande väntas i juni

I måndags vandrade miljöaktivister och engagerad allmänhet över en mil i protest mot utbyggnaden av Preemraff.

Under veckan har huvudförhandlingen om Preemraffs framtid pågått. De har nu avslutats och domstolen kommer lämna ett förslag på beslut till regeringen den 15 juni. I slutändan är det regeringen som avgör om oljeraffinaderiet får grönt ljus eller ej.

Naturskyddsföreningen har, tillsammans med bland annat föreningen Jordens vänner, deltagit som motpart i huvudförhandlingarna som nu avslutats. Naturskyddsföreningen är om möjligt än mer övertygade om att regeringen måste avslå utbyggnaden än innan förhandlingarna påbörjades.

– Preem vill ha ett juridiskt bindande tillstånd att årligen öka sina utsläpp med en miljon ton koldioxid per år för att producera fossila bränslen, bensin och diesel, främst för vägtrafiken. En miljon ton motsvarar de årliga avgaserna från 465 000 svenska bilar. Därigenom skulle Preemraff i Lysekil bli Sveriges största utsläppskälla av växthusgaser. Inget som Preem sagt eller lagt fram i veckan ändrar detta faktum, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande. 

Många engagerar sig

Under veckan har det också varit stora protester i Lysekil. Något som ytterligare triggade demonstranterna var Preems uttalanden i medier och annonser om att utbyggnaden globalt sett kommer minska utsläppen. Det har kallats greenwashing av flera kritiker, bland annat av Jordens vänner.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl tror inte heller på dessa argument, som under veckan förts fram av Preem under förhandlingarna. Om Preemraff får tillstånd att bygga ut kommer det vara svårt att leva upp till Parisavtalet och de svenska klimatmålen. Sverige har sagt att fossila bränslen ska vara helt utfasade om 25 år, till exempel.

– Preems argumentation förvirrar och förvillar. Företagets ansökan innebär inte på något sätt att Preem skulle förbinda sig juridiskt till att genomföra klimatåtgärder. Det enda som tillståndet garanterar är en rättighet för företaget att släppa ut en miljon ton mer koldioxid än idag, säger Johanna Sandahl i pressmeddelandet.

Naturvårdsverket vill även att det Preem ska trappa ner användningen av fossila gränsen vart femte år, rapporterar SVT Väst. 

Den 15 juni har Mark- och miljööverdomstolen sagt att de ska lämna sitt yttrande och förslag på beslut till regeringen. Först därefter kommer regeringen ta ett beslut om Preemraffs framtid, Högsta förvaltningsdomstolen kan i sin tur pröva regeringens beslut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV