Grekland måste omedelbart sluta neka flyktingar rätten att söka asyl, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch. De måste också släppa de över 450 personer som hålls instängda på ett fartyg utanför Lesbos.
Över 450 personer hålls just nu instängda på ett stort fartyg utanför hamnen i Mytilini på ön Lesbos. De har alla anlänt efter den första mars, då Grekland också fryste rätten att söka asyl. Att neka rätten till asyl och att godtyckligt frihetsberöva människor är förbjudet enligt internationell rätt och kan i sig utgöra ett brott.
– Att vägra låta människor söka asyl och att öppet hota dem med att skicka dem tillbaka till sina förföljare bryter mot de juridiska skyldigheter som Grekland förbundit sig till. Grekland bör omedelbart upphäva denna politik, ta emot de här människorna på ett korrekt sätt och försäkra sig om att de här människorna tas emot på ett anständigt sätt och under säkra förhållanden och ge dem möjligheten att söka asyl, säger Bill Frelick, chef för frågor om flyktingars och migranters rättigheter på Human Rights Watch.
Fick inte gå ombord
Human Rights Watch nekades tillträde till fartyget av lokala myndigheter. Över telefon berättade en syrisk flykting på fartyget om förhållandena ombord. Enligt matlistan finns 451 personer ombord. De har bett om att få söka asyl, men nekats rättigheten av grekiska myndigheter. Dagtid kan flyktingarna om de vill komma i land på bryggan.
Den syriska mannen sade också att de som togs ombord på båten den första mars inte kunde ladda sina telefoner förrän den sjunde mars, vilket ledde till att de inte kunde kontakta sina anhöriga under denna period. De flesta ombord på båten uppges vara afghaner, 118 är från arabisktalande länder och övriga från Somalia, Kongo och andra afrikanska länder.
– Polisen har agerat korrekt. Men de gör ingenting för att hjälpa oss och de säger ingenting för att informera oss om vår situation, säger mannen över telefon med Human Rights Watch.
Greklands regering oroar sig nu för att Turkiet ska försöka öka antalet migranter som anländer landvägen, rapporterar Ekathimerini. Samtidigt rapporteras att Österrike och Polen, kända för sin motvilja att ta emot flyktingar, har skickat förstärkning till den grekiska landgränsen. Gränspolis från de båda länderna kommer snart patrullera tillsammans med sina grekiska kollegor.