Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Fler förespråkar gratis mensskydd

Gratis mensskydd i Jönköpings skolor. Det kan bli ett resultat av den senaste tidens diskussioner om kostsamma mensskydd. Samtidigt har byggföretaget Sh har börjat samarbeta med plattformen #menssäkrad för att säkerställa att kvinnliga anställda har tillgång till mensskydd.

Lika självklart som att det finns plåster eller toalettpapper borde det vara att halva befolkningen har tillgång till mensskydd. Det anser plattformen #menssäkrad som vill menssäkra toaletter på arbetsplatser, skolor och offentliga platser. Och de är inte ensamma om sin inställning. I förra veckan röstade det skotska parlamentet ja till ett förslag som ska ge kvinnor och flickor gratis mensskydd. I samma veva gick byggföretaget Sh ut med beskedet att menssäkra sina arbetsplatser, det vill säga att bindor, tamponger och sanitetspåsar alltid ska finnas tillgängliga på toaletterna, tillsammans med papperskorg, handfat och tvål.

– Byggbranschen är traditionellt mansdominerad och det är något vi vill ändra på genom att säkerställa att alla som vill jobba i branschen kan göra det. Vi vet att ju mer vi främjar mångfald, desto bättre kan vi bli – både för oss och samhället i sin helhet, säger Arnold Bergman, personal på Sh Bygg, till Maskinentreprenören.

Även Jönköpings kommun öppnar upp för att införa gratis mensskydd i skolorna, där ett medborgarförslag satt diskussionen på dagordningen.

– Vi har precis börjat och det är en jätteviktig fråga. Det är ju egentligen ganska rimligt eftersom halva befolkningen använder sig av mensskydd, säger barn och utbildningsnämndens ordförande Anna Carlsson (S) till SvT.

Enligt Therese Lann-Welin på #menssäkrad, som startade i Sverige hösten 2019, är det fler och fler som beställer deras låda med mensskydd eller intresserar sig för deras kampanj. De är en del av ett internationellt projekt som verkar främst i afrikanska länder, och just nu befinner hon sig på ett menssprojekt i Kigali. Intresset för frågan växer i hela världen, menar Therese Lann-Welin.

– Sverige ligger faktiskt efter. Jag har precis spelat ett mensspel med ungdomar här, och även män och killar är involverade. Om jag jämför med de länder jag har jobbat i så är det lättare göra kopplingen hur det påverkar om man är fattig, då blir det tydligare ett hinder om man inte har tillgång till vatten eller de här produkterna. Det kan vara så att vi tycker att vi redan är så jämställda i Sverige att det har blivit en icke-fråga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV