DEBATT Vad är det som händer med våra skogar? Är det rimligt att jämföra virkesuttaget i Sverige med skövlingen av jordens regnskogar? Detta hade åtminstone hävdats i tv-programmet Mitt i naturen den 1 december 2016. Förra miljöministern Lena Ek (C), numera ordförande för Södra skogsägarna, protesterade, försvarade kalhyggespolitiken och betonade att skogsbolagens praktik är ett bidrag till kampen mot klimatförsämringarna. I senaste numret av Syre menade däremot skogsbiologen Sebastian Kirppu att ”ett skogsbruk inom ekosystemets ramar skulle göra mer klimatnytta än det storskaliga och industrialiserade kalhyggesskogsbruk som i dag råder”.
I Göran Palms storslagna reseskildring på blankvers Vintersagan Sverige* finns en rapport från den svenska skogspolitikens verklighet (sidorna 583–593), så som den tedde sig medan författaren bilade landet runt – i just det här avsnittet genom norra Värmland. Det var för 20 år sedan men det skulle förvåna om något ändrats.
Om det var Sankte Per som skapade
moränens land är det Fan själv som gjort
det här, ett landskap helraserat av
sin skapare, ett före detta landskap!
Lena Ek verkar här se miljövård ”med ambition långt högre än vad lagstiftningen kräver”, som hon skriver. Mest förbryllande är ändå att i Vintersagan läsa om skogsbilvägarna, som endast finns utsatta på för skogsbolagen skräddarsydda kartblad.
Berättar jag att skogsbilvägarna
i kilometer räknat nu är längre än
det påfallande täta vägnät som
finns med på fordonskartorna så tror
ni mig väl inte, men så är det faktiskt.
Palm talar alltså om ett oändligt antal mil av hemliga tvåfiliga skogsvägar. Varför har dessa väldiga investeringar gjorts – om man nu vill vara så måttfull och skonsam? Hur bidrar de till kampen för klimatet? Har man fortsatt att anlägga ett par hundra mil skogsvägar per år även de senaste årtiondena? Eller har skogsbilvägarna försvunnit även i praktiken genom att bli återplanterade med skog i enlighet med Lena Eks devis ”Miljöhänsynen förbättras successivt”? Det är tydligt att debatten om den svenska skogen måste komma igång på allvar.
* Sverige, en vintersaga kom ut i fyra delar mellan åren 1984 och 2005. Nyligen samlade Karneval Förlag alla delarna i ett band med titeln Vintersagan Sverige (2016). Göran Palm gick bort i april 2016 i en ålder av 85 år.