Lyssna på vetenskapen, manar unga klimataktivisten Greta Thunberg ännu en gång inför EU:s politiker. Sveriges regering vill ha tydligare – och tidigare – klimatmål.
Efter att ha träffat EU-kommissionen och EU-parlamentet i onsdags finns Greta Thunberg på torsdagen på plats i EU:s ministerråd.
Den svenska 17-åringen är inbjuden av ordförandelandet Kroatien för att tala till de 27 medlemsländernas miljöministrar.
– Just nu sitter unga människor från alla Europas länder utanför den här byggnaden och protesterar och det gör vi för att vi unga vill att vår röst ska höras och ha något att säga till om. Det borde inte vara för mycket att be om, säger Thunberg till ministrarna.
"Borde inte behöva"
Ett av huvudämnena vid torsdagens ministermöte är en genomgång av den klimatlag som EU-kommissionen lade fram i onsdags. Otillräcklig, tycker Greta Thunberg som vill agera mycket snabbare. Och hon tycker att det inte borde vara så svårt att förstå.
– Det här kommer från IPCC (FN:s klimatpanel). Det här är bara vetenskap. Jag borde inte behöva vara här för att berätta det här. Det är något som vi borde ta för givet. Jag förväntar mig att ni gör det, säger Thunberg.
Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tackar för engagemanget från Thunberg och andra unga.
– Ungdomsrörelsens betydelse kan inte överskattas och jag är djupt tacksam för att de för ut budskapet, säger Lövin inne på mötet.
Tydligare lag
Klimatministern är också glad över själva klimatlagen – även om hon vill ha en tydligare lagtext för att betona att alla medlemsländer var för sig ska vara klimatneutrala år 2050.
– Det vill vi se större tydlighet i. Det är viktigt för att motivera alla länder att ta de här stora och jobbiga besluten för omställningen. Vi ska göra det här tillsammans och då blir det också mycket mer effektivt, säger Lövin på väg in till mötet i Bryssel.
Sverige driver också på för att EU-kommissionen redan i sommar ska ta fram förslag på hur EU ska uppdatera sina utsläppsmål för 2030, i stället för i höst som kommissionen vill.
Kärnkraft
Miljöministrarna i Bryssel får samtidigt höra Isabella Lövin dra en lans för kärnkraften.
– Olika fossilfria energikällor bör bidra till EU:s klimatomställning, inklusive kärnkraft och förnybart, förklarar MP-ministern inne på mötet – eftersom hon har fått i uppdrag att säga så av majoriteten i riksdagens EU-nämnd.
Särskilt förtjust att ta upp ämnet är hon dock inte.
– Jag vet ju mycket väl att för Tyskland, Österrike, Luxemburg och en del andra medlemsländer så är kärnkraft ett rött skynke. Man vill absolut inte att EU ska ha synpunkter på att medlemsländerna ska öka kärnkraften i energimixen. Så det här är någonting som är väldigt apart och det är sorgligt att EU-nämnden och svenska partier inte har förstått det, säger Lövin till svenska journalister i Bryssel.