Vaccinskeptiker får i större utsträckning sina nyheter från sociala medier än från traditionella medier. Det fastslår en amerikansk studie.
Vaccinationsnivåerna för barn världen över är hög men diskussioner om för- och nackdelar med vaccin har de senaste åren blivit alltmer högljudda. Inte minst Facebook och andra sociala medier har blivit en tummelplats för vaccinskeptiker. Att vaccin till barn skulle kunna orsaka autism är till exempel en utbredd uppfattning, och misstro till vaccin finns med på WHO:s lista över de största hälsoriskerna 2019.
Forskare i USA har nu kunnat belägga att personer som främst får sina nyheter från sociala medier är mer benägna att inte vaccinera sig själva eller sina barn. År 2019 drabbades USA av ett stort mässlingsutbrott, något som kunde ske på grund av att för få människor vaccinerats mot sjukdomen.
I studien har 2 500 amerikaner fått svara på en enkät vid två tillfällen, före och efter mässlingsutbrottet. Omkring 18 procent svarade vid det första tillfället att vaccin kan leda till autism, innehåller gifter eller riskfritt kan skjutas upp tills barnet blivit äldre. De flesta hade inte ändrat åsikt vid enkätens andra tillfälle.
– Det var förvånande att se hur motståndskraftig felkunskapen var, säger studiens huvudförfattare Dominik Stecula till Forskning & framsteg.
Att felaktig kunskap sprids på internet förvånar ingen, men studiens författare menar att fokus oftast ligger på politiska spörsmål och att man därför ville undersöka just vaccinmotståndet vetenskapligt.
Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet och barnläkare på Örebro universitetssjukhus, säger till Forskning & framsteg att vaccinmotståndet är begränsat i Sverige men att tonläget i den debatt som förekommer har skruvats upp. Han menar dock att det går att nå fram till skeptiska föräldrar, åtminstone när man möter dem ansikte mot ansikte.
– Jag tror att det enda sättet är att bemöta och lyssna på dem. Vara överens om att vi båda vill deras barns bästa. Låta dem ge sina motargument, och sedan förklara varför jag tycker att barnet ska vaccineras. På så sätt har jag flera gånger nått fram till föräldrar som först vägrat, säger han.
Den amerikanska studien visar också att samma personer som tenderar att tro på felaktig information om vaccin också hyser misstro till medicinska auktoriteter. Vilken faktor som leder till den andra är dock oklart och vidare forskning bör närmare undersöka orsakssamband för att komma till rätta med problemet. Studien publicerades i det första numret av Harvard Kennedy School Misinformation Review, en ny publikation helt dedikerad till att granska desinformation.