Radar · Migration

Deportation från Arlanda till Afghanistan – trots fortsatt våld

Bild tagen efter ett bombattentat i Kabul den 26 februari.

I dag ska ett ännu okänt antal afghaner utvisas från Arlanda flygplats utanför Stockholm. De flesta som ska deporteras finns i förvaret i Märsta. Samtidigt tycks det av USA och talibanerna signerade avtalet om framtida fred i landet redan knaka rejält i fogarna.

Deportationerna fortsätter. I dag protesterar minst sex orter runt om i Sverige mot kvällens utvisning, och utvisningarna i sig. Nätverket Look at Sweden now är arrangör och samordnare. Demonstrationer kommer genomföras i Stockholm, både på Riksbron och utanför förvaret i Märsta, Gävle, Göteborg, Lund, Umeå och i Östersund. Mer information finns här

Exakt hur många som kommer deporteras i kväll eller finns med på gränspolisens lista är i skrivande stund inte känt. Vid tidigare deportationer har det också förekommit att det Frontex-chartrade planet landat i Österrike för att plocka upp fler avvisade asylsökande.

Afghanistan är enligt flera rapporter och människorättsorganisationer ett av världens farligaste länder. Al Jazeera rapporterade igår om att tre personer dödats och minst elva personer skadats i en explosion i östra Afghanistan.

Gårdagens bombattack avslutade en period av reducerat våld, enligt Al Jazeera. Den tionde mars ska samtal mellan de olika parterna i Afghanistan inledas, vilket är en del av ett nyligen signerat avtal mellan USA och talibanerna. Talibanerna har redan hotat med att dra sig ur de kommande samtalen. De vill att den afghanska regeringen först släpper 5000 fängslade talibaner. President Ghani säger å sin sida att de aldrig planerat att släppa dem. Avtalet knakar därmed redan i fogarna.

Sverige har samtidigt fortsatt och snabbat upp utvisningarna till Afghanistan. Sedan i höstas har det förekommit flera stora grupputvisningar där svenska myndigheter har fått assistans av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Enligt det befintliga avtalet mellan parterna får max 50 personer utvisas samtidigt. Trots det har gränspolisens lista vid minst ett tillfälle innehållit fler namn än så. På samma sätt har flera av de som varit med på listan inte släppts på planet av andra skäl, ibland kända och ibland okända.

De som inte kommer med ett plan sitter ofta fortsatt inspärrade i Migrationsverkets förvar i väntan på nästa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV