Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Klimatförändringar ger längre somrar i Australien

Högre temperaturer har gjort Australiens somrar en månad längre.

På grund av klimatförändringar är somrarna i Australien nu ungefär en månad längre än för 50 år sedan, medan vintern förkortats med tre veckor. Det fastslår experter som analyserat de senaste decenniernas temperaturer.

Mellan 1999 och 2018 rådde sommartemperaturer under 31 fler dagar än det gjorde under perioden 1950 till 1969. Trenden har lett till att Australiens somrar nu är dubbelt så långa som vintern, och i vissa regioner är förändringen än mer drastisk, vilket kulminerat i de katastrofala bränder som härjat i landet sedan i höstas.

Det är tankesmedjan The Australian institute som har analyserat temperaturer från mitten av 1900-talet fram till idag.

– Global uppvärmning gör redan Australiens somrar längre och farligare än vad de brukade vara. Händelser till följd av extrem hetta är de mest fatala av naturkatastrofer och har orsakat fler dödsfall i Australien än alla andra naturkatastrofer tillsammans, säger Richie Merzian, programdirektör för klimat och energi på The Australian institute, som kommentar till rapporten.

Vintrarna har å sin sidan blivit ungefär 23 dagar kortare, och Australien har kritiserats av bland annat FN för att sätta ribban för sina utsläpp för lågt.

Enligt Richie Merzian ligger det i landets intresse att realisera tydliga riktlinjer för minskade utsläpp.

– Regeringens nuvarande politik kommer bara att ge ytterligare bränsle till klimatkrisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV