En månad har gått sedan Storbritannien formellt lämnade EU. Skottland vill redan tillbaka. ”Vi har tagits ut mot vår vilja”, fräser regionala regeringschefen Nicola Sturgeon.
På måndag inleds förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om hur handel, fiske, säkerhetssamarbetet och en hel massa annat ska fungera från den 1 januari 2021.
Då löper den nuvarande mjuka övergångsperioden ut. Följden kan bli en ”hård brexit”, med höga tullar och kvoter, om inte parterna kan enas.
Från Skottland kommer i alla fall löften om att göra allt man kan för att förhandlingarna ska lyckas.
– Vi kommer att trycka på nyttan av att ha en så nära handelsrelation som möjligt med EU. Men jag måste erkänna att jag inte är överdrivet optimistisk om vår chans att lyckas, säger regionala regeringschefen Nicola Sturgeon vid ett framträdande hos tankesmedjan EPC i Bryssel.
Ganska lugnt
Sturgeon och hennes skotska nationalistparti, SNP, kan å andra sidan egentligen se ganska lugnt på förhandlingarna. Går det bra så går det bra. Och går det dåligt så missgynnar det knappast partiets strävan efter självständighet.
Brexit har gett Sturgeon och SNP ytterligare ett argument för att lämna Storbritannien. Över 60 procent av landsdelens invånare röstade för att stanna kvar i EU i den brittiska folkomröstningen 2016.
– Grundprincipen bakom EU – självständiga länder som arbetar tillsammans – är något som tilltalar många i Skottland. Vi ser den solidaritet som EU har med sina små medlemsstater. Folk i Skottland har sett och kommer länge att minnas stödet från EU till Irland under brexitprocessen, säger Sturgeon.
En markering
Redan inför det brittiska utträdet den 31 januari röstade det skotska parlamentet för att hålla en ny folkomröstning om självständighet.
Det var dock mest en viljeyttring och en markering. Nicola Sturgeon är tydlig med att hon inte vill utlysa en folkomröstning utan stöd från London – vilket hon räknar med att få, även om premiärminister Boris Johnson tills vidare säger nej.
– I slutändan kommer det inte att gå att stå i vägen för det klara demokratiska valet, hävdar Sturgeon.
– Jag ser fram emot den dag när Skottland återvänder dit vi hör hemma: till EU-medlemskap med en egen plats som medlemsstat och i EU-parlamentet, säger den skotska regeringschefen i Bryssel.