Bråk utbröt natten till tisdag mellan kravallpolis och lokalbor på de grekiska öarna Lesbos och Chios. De boende protesterar mot de stängda fängelseläger som regeringen vill bygga på deras mark.
På Lesbos tände demonstranter eld på soptunnor och blockerade hamnen med kommunens sopbilar för att hindra fartyg med kravallpolis ombord från att lägga till, rapporterar nyhetsbyrån AP.
På Chios använde polisen under måndagen tårgas och handgranater för att skingra de som protesterade under måndagskvällen. Minst tre personer behövde föras till sjukhus på grund av andningssvårigheter efter protesterna, enligt AP. Protesterna fortsatte och visade under tisdagsmorgonen inga tecken på att avta, enligt Ekathimerini.
Enligt Keep talking Greece ska omkring 200 kravallpoliser, vattenkanoner och polisfordon placeras på de båda öarna. Detta för att kunna möta lokalbefolkningens protester då de opponerar sig mot regeringens planer på att ta över kommunal mark. Ekathimenrini rapporterade under morgonen att planerna fortskrider som tänkt, trots omfattande protester. Kostnaden är uppskattad till 200 miljoner euro och Grekland har bett EU om pengar.
Planerna fortskrider
Syre har tidigare rapporterat om den grekiska regeringens planer på att ta över kommunal mark på de grekiska öarna för att kunna bygga nya, stängda utreseläger för flyktingar. Öborna vill inte ha dessa fängelseläger på sina öar – samtidigt som regeringen gör vad de kan för att förhindra flyktingar från att nå det grekiska fastlandet. Deportationerna ska samtidigt öka: minst 200 personer i veckan ska skickas tillbaka till Turkiet. Om detta faktiskt kommer hända är ännu oklart, eftersom många tidigare planer annonserats utan att någonsin kunna omvandlas till verklighet.
Efter att i förra veckan fryst planerna för att få till dialog med kommunerna på öarna går nu regeringen framåt med planerna igen. Under tisdagen fortsatte konflikten som börjat under natten mellan polis och protestanterna nära de områden på Lesbos och Chios där lägren ska byggas. Lokalbor har de senaste dagarna också blockerat vägar i protest.
– Vi förstår att det finns ett problem med tillit efter de senaste åren. Men de stängda anläggningarna kommer att byggas och vi söker stöd hos allmänheten för att stötta det, sa Stelios Petsas till statlig grekisk tv, uppger AP.
Han sa också att regeringen måste agera på grund av Coronavirusets utbrott. I de överfulla lägren som finns idag är det omöjligt att utföra hälsokontroller.
Människorättsorganisationer argumenterar dock för att de nya, stängda lägren kommer bli överfulla mycket snabbt – eftersom kapaciteten kommer sjunka och ankomsterna fortsätter. Hur de 200 deportationerna i veckan ska genomföras i praktiken har det inte kommit någon information om heller.