Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna vill att regeringen ser över informationsplikten kopplad till hiv, alltså att den som är smittad måste berätta det för sexpartners. RFSL välkomnar beskedet.
Den 19 februari debatterade riksdagen ett förslag från Socialutskottet om en översyn av informationsplikten kopplad till hiv. Utskottets uppmaning, som alla partier utom SD står bakom, lyder: ”Regeringen bör se till att det görs en översyn av smittskyddslagen, med en analys av om den fyller sitt syfte när det gäller informationsplikten för hivpositiva. Detta eftersom risken för överföring av hiv vid samlag är mycket låg för personer som får bra behandling för sin hiv.”
Informationsplikten innebär att personer som lever med hiv behöver berätta om sin positiva hivstatus för sina sexpartners. Undantag från informationsplikten kan ges av behandlande läkare, men läkare är inte skyldiga att ge undantag bara för att en patient har omätbara virusmängder och därmed inte kan föra viruset vidare.
Folkhälsomyndigheten publicerade 2019 materialet Smittsamhet vid behandlad hivinfektion och i den står att ”det föreligger ingen risk för överföring av hiv vid vaginala och anala samlag om personen med hivinfektion uppfyller kriterierna för välinställd behandling”.
I materialet refererar myndigheten till studier som visar att i 125 000 vaginala och anala samlag utan kondom sågs ingen smittöverföring från en person med hiv.
RFSL är en ideell organisation med målet att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för andra. Enligt RFSL är informationsplikten ”kontraproduktiv och stigmatiserande” och översynen ”en viktig delseger, efter många års kamp, gällande mänskliga rättigheter för personer som lever med hiv”.
– RFSL har varit kritiska till informationsplikten för hiv alltsedan den började gälla 1985. En lagändring är ett viktigt steg för att minska stigmat kring hiv och stärka den psykiska hälsan bland personer som lever med hiv, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios i ett pressmeddelande.
Omröstningen i riksdagen ska äga rum den 4 mars.