På torsdag väntas riksdagen klubba igenom att polisen ska få installera program för att kunna läsa kommunikationer i krypterade appar. Bland annat internetjätten Google är kritisk och menar att förslaget inte tillräckligt värnar om den personliga integriteten.
Appar som Wickr, Whatsapp och Telegram kan användas i brottsplanering och i ett nytt lagförslag om hemlig dataavläsning kan myndigheter som polisen i hemlighet få installera programvara för att samla information i brottsmisstänktas datorer, surfplattor och telefoner.
Till skillnad från hemlig teleavlyssning, som inkluderar skickade meddelanden, ska polisen nu även komma åt lagrade filer. Metoden får användas vid misstanke om brott med minimistraff två års fängelse.
Hemlig dataavläsning kan innebära att polisen aktiverar kamera eller mikrofon. Då krävs misstanke om brott med minimistraff fyra års fängelse. Även någon som väntas bli kontaktad av en brottsmisstänkt kan bli utsatt.
– Brottsbekämpande myndigheter anger att 90 procent av den information som de enligt gällande lagstiftning borde ha möjlighet att avlyssna och ta del av inte går att kontrollera i dag tack vare kryptering, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.
Men flera uttrycker kritik mot förslaget.
– Polisen som myndighet saknar it-kompetens. Jag tycker man ska börja där i stället, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till Ekot.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, menar att lagförslaget är för långtgående.
– Vi har rätt till ett privatliv, att vara fredade från statens kontroll. Man ska inte glömma att det här inkräktar på det, säger hon till Ekot.
Peter Michanek är talesperson för Föreningen för digitala fri- och rättigheter.
– I teknikkapplöpningen kommer de kriminella alltid att ha ett försprång gentemot polisen. Det finns väldigt lite data som pekar på att de här verktygen är så effektiva som polisen påstår, säger han till Sveriges Radio.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 mars.