FN:s säkerhetsråd har försökt rösta om en vapenvila i Libyen. Men trots det har flera civila dött på grund av stridigheterna i huvudstaden Tripoli de senaste dagarna. Ett nytt försök till att få till en vapenvila ska göras efter helgen, rapporterar Al Jazeera.
FN:s säkerhetsråd har sedan i början av året försökt arbeta fram en resolution om vapenvila som alla länder i rådet kan godkänna. Detta är säkerhetsrådets första resolution sedan inbördeskriget i Libyen intensifierades i april i fjol, när milisledaren Khalifa Haftar och hans LNA-armé inledde en offensiv mot huvudstaden Tripoli och den FN-erkända regeringen GNA.
14 av 15 länder i säkerhetsrådet röstade för resolutionen om vapenvila, som Storbritannien skissat upp. Enbart Ryssland avstod. Samtalen kommer att återupptas den 18 februari.
Anledningen till att Ryssland avstod var sannolikt för att Storbritannien fortsatt nämnt ”oro över den växande inblandningen av legosoldater i Libyen”. I flera veckor inför omröstningen om vapenvilan har säkerhetsrådet vridit på orden. Ryssland ville istället att det skulle stå ”utländska terroristkrigare”.
Enligt flera källor har ryska legosoldater från Kreml-kopplade Wagner Group deltagit aktivt i kriget i Libyen. Den stora internationella inblandningen i kriget i Libyen försvårar en vapenvila på civilbefolkningens bekostnad. Diplomatiska försök till vapenvila har också förekommit i veckan. Under onsdagen och torsdagen mötte Italiens utrikesminister Luigi Di Maio ledarna för de båda stridande grupperna, GNA och LNA, i Benghazi och Tripoli.
Sedan inbördeskriget intensifierades i april har minst 1000 civila dött och 140 000 libyer drivits på flykt. Enligt FN finns nära 50 000 flyktingar registrerade i landet – och deras situation har förvärrats ytterligare av striderna, särskilt för de som är fast i interneringsläger nära frontlinjen. Röda korset har varnat för att striderna kan leda till en våg av libyska flyktingar.
Human Rights Watch (HRW) kritiserade i veckan styrkor lojala med Khalifa Haftars (FNA) för att ha använt klusterammunition den andra december i fjol. Människorättsorganisationen fördömer agerandet och menar att det är vårdslöst eftersom klusterammunition, som sprider sig efter att den avfyrats, är omöjlig att kontrollera och orsakar stora skador.
I och med striderna har Libyens oljeexport minskat. Något som bidragit till en försämrad ekonomisk situation.