Startsida - Nyheter

Energi

Hopp för vintertrötta växter

Johan Orre är hortonom med full koll på hur våra krukväxter ska må bra.

Slokande och rangliga. Kanske drabbade av ohyra. Vårvintern är ingen rolig tid för våra krukväxter efter månader av mörker och torrt inomhusklimat. Men misströsta inte – det finns hopp!

Efter en lång vinter med torr inomhusluft och få soltimmar är det inte bara vi människor som känner oss trötta och längtar efter ljus. Våra krukväxter har också fått ta en hel del stryk.

– På vintern går våra krukväxter ner på sparlåga. Men när ljuset kommer tillbaka börjar de spira så smått och man kan se de första skotten och knopparna. Då är det hög tid att se över jorden och krukorna, säger Johan Orre, hortonom och kategorichef på Plantagen.

Förr var det självklart att plantera om sina krukväxter en gång om året, en tradition som nästan har försvunnit i och med att prydnadsväxter har blivit något av en slit- och slängvara. Men Johan uppmuntrar till omplantering.

– Jag tycker att man åtminstone ska plantera om de växter som betyder mycket för en, kanske de man har ärvt eller sådana som man har haft i många år och vill behålla länge till. Många växter tar tid att få stora och då krävs det år av omhändertagande och ompysslande, bland annat jordbyte, för att de ska bli kraftiga, säger Johan Orre.

Februari och mars är den bästa tiden att göra detta.

Vårvintern är bästa tiden att plantera om sina växter, på bilden kornettblomma. Välj en bra jord med fin struktur som ger en god balans mellan fukt och luft i krukan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Samma kruka

Han slår hål på myten att alla växter måste få större kruka vid omplantering, något som kan bli bekymmersamt om de inte längre får plats på fönsterbrädan.

– Det räcker att ta bort all lös och dålig jord. Sedan kan du skära rötterna så att växten får plats i sin gamla kruka tillsammans med den nya jorden.

Det viktigaste är att använda jord av god kvalitet med bra struktur som skapar fin balans mellan vatten och luft i krukan. Det räcker för de flesta växter, men citrusväxter och kaktusar behöver lite specialbehandling.

– Citrusväxter behöver jord med lågt PH-värde, gärna lerjord, medan kaktusar vill ha sandblandad jord.

Vänd på bladen

När växterna vaknar till liv gör tyvärr även ohyran det. Ta därför för vana att då och då vända på bladen och titta efter om växten har fått en klibbig eller dammliknande yta. Det kan vara tecken på lusangrepp. På vårvintern är det framför allt trips och spinn som drabbar krukväxterna.

– Båda är svåra att bli av med, men det går om man är ihärdig. Det finns flera sätt, bland annat har det blivit allt vanligare med biologisk bekämpning. Då placerar man helt enkelt ut små rovinsekter som äter upp ohyran på växterna och sedan dör själva. Men även gamla husmorsknep som att spreja såpavatten på växten funkar. Då kvävs ohyran, säger Johan Orre.

Växter är mer mottagliga för ohyra när de inte är på topp. Därför är första knepet för att undvika löss och andra kryp att ta hand om växterna: Ge dem näring, hålla en bra fuktbalans, byta jord och klippa ner.

– När det gäller att ansa är de flesta för fega. Man kan gärna ta i och klippa ner sina växter rejält nu. Då får man dels den form man önskar, dels kommer växten att spira och bli jättefin lagom till sommaren. Det gäller pelargoner, fikusar och en mängd andra krukväxter, säger Johan Orre.

Trips (Thysanoptera) kallas i folkmun ibland blåsfoting eller millimeter. Foto: Tomasz Klejdysz/Shutterstock

Sticklingar

Ibland är det ändå kört, oavsett hur mycket man pysslar om sin växt går ohyran inte att få bort. Då är det bara att slänga den. Annars finns det risk att ohyran sprider sig.

Om du inte vill köpa nya växter för att fylla hålen på fönsterbrädan är sticklingar ett enkelt sätt att föröka utbudet av krukväxter hemma. Många av våra vanligaste växter är lätta att ta skott på. Vissa, som pelargon och palettblad, kräver inte ens omvägen via ett vattenglas för att få rötter, utan kan stoppas ner direkt i en kruka med sandblandad jord.

Sätt gärna sticklingarna längs kanten på krukan, där det är mer luft i jorden – då rotar de sig snabbare. Det går bra att stoppa ner flera skott i en och samma kruka. Sedan planterar du om dem när de har vuxit till sig lite.

– Men undvik att ta skott från en växt som har fått ohyra, även om du tänker att den kan räddas på så vis. Det ökar bara risken att sprida ohyran, säger Johan Orre.

Om vintermörkret är en fiende för de flesta krukväxter, kan faktiskt ljuset ställa till det för de skuggälskande växterna.

– När vårsolen tittar fram kan det vara läge att flytta om lite på fönsterbrädan. Skuggväxter kan annars få brännskador på bladen. De brukar må bra av att få komma in en bit i rummet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV