Moderaterna vill skärpa kraven för anhöriginvandrare, sa de på en presskonferens tidigare i veckan. LO ställer sig bakom kraven från M och V är villiga att förhandla med M eftersom S stängt dörren för dem, rapporterar Dagens ETC.
Moderaterna menar att de nuvarande reglerna leder till vad de kallar för dold asylinvandring. De som inte har jobb året efter de arbetsinkraftsinvandrat är många. Samtidigt är det många arbetsintraftsinvandrare som utnyttjas på arbetsmarknaden och det finns en oro för att löner ska dumpas.
Vänsterpartiet meddelar nu att de är villiga att förhandla med M. De ställer sig dock inte bakom de hårdare försörjningskrav som Moderaterna vill se. Enligt Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för V, menar att de vill få slut på utnyttjandet och slaveriet av arbetskraft från andra länder som de nuvarande reglerna möjliggjort. V skulle hellre förhandla med S, men menar att de stängt dörren för att förhandla med V:
– Vi är beredda att förhandla med M, säger Christina Höj Larsen till ETC.
Hårdare krav för uppehälle
Enligt januariavtalet ska en utredning tillsättas för att hantera kompetensutvisningar, där små misstag ligger till grund för att någon ska utvisas. Det kan vara anledningar som att man inte tagit ut semester eller haft för låg lön för att nå upp till de 13 000 i månaden som krävs av den som ska få uppehållstillstånd på grund av arbete.
Personliga assistenter ska inte heller kunna få uppehälle som arbetskraftsinvandrare – detta efter flera fall av dokumenterat fusk. De nuvarande reglerna infördes 2008 och var en överenskommelse mellan Miljöpartiet och dåvarande Alliansen.
Moderaterna vill bland annat se så kallade talangvisum och krav på heltidsarbete istället för en lön på 13 000 kronor.
LO är positiva till Moderaternas förslag:
– Äntligen! Vi välkomnar detta. Det viktigaste just nu är att Moderaterna har gjort en positionsförflyttning och kommit till insikt om att förändringen de genomförde 2008 var felaktig, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet.
LO-ledaren uppmanar Stefan Löfven att förhandla med oppositionen. SD och KD är också positiva. Liberalerna har öppnat för diskussion.
Läs mer: M kräver skärpta regler för arbetskraftsinvandrare (artikel från feb 2020).