Uppdrag granskning och SVT Gävleborg avslöjar idag missförhållanden på en mjölkgård i Hälsingland som varje vecka levererar mjölk till Arla. Länsstyrelsen känner till gårdsägaren och polisen har kopplats in efter en anmälan om djurplågeri och brott mot miljölagen – men vanvården fortsätter.
Den aktuella gården förser varje månad mejerijätten Arla med flera tusentals liter mjölk. På bilder och filmer som Uppdrag granskning (UG) tagit del av inifrån gården syns magra kor som lever under extremt smutsiga förhållanden. Bilderna är tagna i början på december 2019 och programmet inleds med en varningstext: ”I programmet förekommer bilder som kan verka skrämmande.”
– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), i programmet.
Birgitta Staaf Larsson, kvalificerad handläggare på Nationellt centrum för djurvälfärd vid SLU konstaterar att djuren lider. Hon tittar på bilder av avmagrade kor med utstickande benknotor.
I Arlas kvalitetsprogram står det att ”Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö”, skriver SVT. Men bilderna av glada kor, så som det ser ut i reklamfilmerna, är långt ifrån verkligheten på den gård som Uppdrag granskning besökt och fått bilder från. Korna står trångt hopträngda, täckta av smuts och lera.
– Detta är våra livsmedelsproducerande djur, säger Birgitta Staaf Larsson till UG.
Lokalbor reagerar
Arla hävdar att de nyligen gjorde en revision på gården utan att hitta något att anmärka på. SVT skriver i en artikel att Arlas kommunikationsdirektör Caroline Elisabeth Starck först inte visat något intresse för var bilderna och videorna är tagna. Istället vill hon veta vem som har filmat dem – något som Uppdrag granskning tillbakavisar på grund av källskyddet.
– Du måste förstå att vi inte kan uttala oss om bilder som vi inte vet varifrån de kommer, svarar Arlas Caroline Elisabeth Starck enligt SVT i samband med att hon avböjer ytterligare frågor.
Ägaren till gården i Hälsingland ansökte för några år sedan om att få utöka sin verksamhet hos Länsstyrelsen. Men de som bor i närheten av gården har protesterat och ägaren har stött på motstånd.
– Det största problemet för oss som bor här är att djurägaren inte sköter de djur han har. I somras redan reagerade jag på att en del såg väldigt magra ut. Som jag ser det kan han inte ta hand om djuren idag. Hur ska han då kunna ta hand om 800 djur? Det är skitigt och djuren är smutsiga, undernärda, magra, ser rädda ut, berättar en person för Uppdrag granskning.
Flera närboende har uppmärksammat missförhållandena på gården, enligt programmet. Länsstyrelsen har ansvar för att lagar och regler uppfylls och gårdens ägare är ett välbekant namn för dem. Men en djurägare måste också få tid på sig att rätta till sådant som Länsstyrelsen påpekat brister. Länsstyrelsen menar att de har tagit sitt ansvar.
– Vi har konstaterat brister vid flera kontroller, säger Jenny Larsson, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg, i UG.
Vanvården fortsätter
I somras anmäldes gårdens ägare för djurplågeri och brott mot miljölagen. Både polisen och Länsstyrelsen är medvetna om missförhållandena, som enligt UG inte har åtgärdats. Kammaråklagare Birgitta Fernlund hanterar fallet. På grund av den pågående förundersökningen avböjer hon att kommentera och säger att hon bara nyligen satte sig in i det.
Gårdsägaren har nyligen ansökt om rekonstruktion för sitt företag och fått det beviljat av tingsrätten, skriver han i ett mejl till UG. Han har skulder som han inte har kunnat betala. Han skriver ingenting om förhållandena på gården.
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) vill inte heller kommentera fallet:
– För oss är det tyvärr omöjligt att svara på några detaljfrågor kring den här gården. Det här är privat företagsverksamhet som vi inte har insyn i, säger LRF:s presschef Ulf Wallin till UG.
UG:s reporter söker i programmet även upp Arlas kommunikationsdirektör för att visa filmen från gården. Hon är inte tillgänglig och hänvisar till att reportern istället ska mejla.