Ett 50-tal festivaler, klubbar och konsertarrangörer kommer i år tillsammans med RFSU att växla upp arbetet för att främja ömsesidighet sexuella möten, genom kampanjen Dare to care.
– Under hela processen kommer jag att fråga: ”Vill du göra det här? Känns det bekvämt? Är du fortfarande okej? Vill du avsluta?” Det kan bli lite stelt, men hellre att det blir stelt än att jag gör någonting med en person som inte vågar säga i från, och sen kommer att ångra sig… Så det är bra att fråga hela vägen. Vissa personer säger inte vad de vill om man inte frågar.
Orden kommer från en konsertbesökare, som under vinjetten ”Fråga i stället för att gissa” berättar om sina erfarenheter på Dare to Cares hemsida.
– Utbildningen ger tillfälle att tänka till ett varv på hur man blir bättre på att visa vad man vill och samtidigt läsa, förstå och respekteras andras signaler. Vi vill att arrangörer och publik, tillsammans ska ta ställning för ömsesidighet och aktivt agera mot övergrepp, säger Pelle Ullholm på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) i ett pressmeddelande.
Inom kampanjen Dare to care utbildas både personal och publik för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp, och får konkreta råd för att agera om de ser någon som riskerar att bli utsatt (se faktaruta). Bland dem finns tips på hur man bryter en illavarslande situation, och att våga vara först även om ingen annan agerar.
Kampanjen körde i gång i fjol, men breddas i år till klubbar och fler festivaler, och kommer att nå en halv miljon personer. Bland de deltagande festivalerna finns Lollapalooza, Storsjöyran, Summerburst och Way out west.
– Vi ser festivaler och klubbar som katalysatorer för att driva ett förändringsarbete och påverka sin omvärld. Ju fler som är en del av arbetet, desto större är chansen att vi etablerar en ömsesidighetskultur i hela samhället, säger projektledare Hanna Rothelius.
Så kan du stoppa sexuella övergrepp
1. Tänk efter före
Vad ska du göra om du ser något som skulle kunna bli ett övergrepp? Om du har reflekterat i förväg blir det lättare att agera.
2. Hellre omtänksam än misstänksam
Hjälp den som är utsatt, istället för att fokusera på den som gör fel.
3. Sök kontakt
Se dig omkring – finns det någon mer på plats som ser det du ser?
4. Våga vara först
Är det ingen annan som reagerar? Agera ändå! Du kan vara den första i en kedja av flera personer som förhindrar ett övergrepp.
5. Bryt situationen
Gör något som distraherar. Vad händer om du ställer en oväntad fråga eller stänger av musiken? Om ett övergrepp pågår behövs det en kraftigare reaktion och en snabb kontakt med ordningsvakt eller polis.
6. Det är aldrig för sent
Du kan vara den som hjälper efteråt. Ta kontakt, stötta och erbjud dig som vittne.
Källa: https://www.daretocare.se/