Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Europeiskt intresse för att rädda kärnenergiavtal

Tekniker i arbete vid en kärnenergianläggning i Iran.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland vidtar åtgärder för att rädda kärnenergiöverenskommelsen med Iran som USA lämnade 2018. Det första steget är att informera EU om att de utlöser en mekanism för tvistlösning.

De europeiska länder som undertecknat kärnenergiavtalet har försökt att hålla det vid liv sedan USA lämnade överenskommelsen 2018. I avtalet förband sig Iran till att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Men USA har återinfört sanktioner och Iran har som svar gradvis börjat överträda många av de begränsningar som ingick i avtalet.

Enligt två diplomater syftar beslutet att utlösa mekanismen till att rädda överenskommelsen genom att diskutera med Iran vad landet bör göra för att ändra sina beslut, inte att återinföra sanktioner.

Nyligen meddelade Iran att landet inte längre skulle följa uppgörelsens begränsning av antalet centrifuger för urananrikning.

Enligt tvistmekanismen som ingår i avtalet ska EU sedan informera avtalets övriga parter. Efter det har parterna två veckor på sig att lösa tvisten, men tidsgränsen kan förlängas om alla vill det.

Processen kan i slutändan leda till att fler sanktioner mot Iran återinförs.

Överenskommelsen JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV