Energi · Odla med Jerker

Chilipeppar

Lättodlad, smakrik och nyttig.

Nyttig, god och vacker. Kärt barn har många namn, men chilipeppar, spansk peppar och paprika är de vanligaste på växtfamiljen med det latinska namnet capsicum. Jerker Jansson berättar hur du enklast odlar din egen chili.

Nu blir det ljust igen. Långsamt. Jag har en tendens att inse det för sent. Börja så för sent. I synnerhet chili och paprika som behöver tid på sig för att bli kraftiga nog att hinna sätt frukt under sommaren, men också tomater och andra stora plantor är bra att vara ute i god tid med. Så i år har jag tagit i åt andra hållet. Sått redan innan jul. Det går bra att vara lite för tidig nu när det finns bra lampor att förstärka med.

Chilipeppar och paprika är förenklat samma sak. Paprika är helt enkelt mild chili, tillhör en av fyra arter i familjen som människor odlar, capsicum annuum. De allra flesta starka chilisorter tillhör också c. anuum, vilket kan leda till förvirring. Jag odlar sällan paprika, men det går till på samma sätt. Vilket är väldigt enkelt. Allt jag skriver om chili här gäller också paprika.

Små fröer tar generellt sett längre tid på sig än stora men chili brukar vara ganska snabb. Mellan en vecka och en månad är normalt. Det beror på art, sort, metod för groning och ren tur. Fröerna sitter fästa i det vita luddet inuti frukten och det är från luddet styrkan kommer.

Fröerna är små, gulaktiga och platta hos alla arter utom en som har svarta fröer. De gror väldigt lätt och också fröer som torkats och blivit liggande länge brukar kunna ha liv i sig. Jag spar fröer från chilifrukter som jag tycker är goda eller pillar ut fröer ur torkad chili. En del kommersiella kryddor är behandlade på olika sätt, oftast med värme, vilket gör att de inte gror. Självklart går det inte heller att få fröer från rökta sorter som chipotle. Eftersom det finns enorma mängder med fröer i en frukt är det bara att prova sig fram.

Kaffefilter

För att slippa ha en massa krukor stående med fröer som kanske inte ens kommer att gro använder jag samma metod som jag använder för att gro känsliga fröer. Jag lägger ett gäng fröer i ett kaffefilter, fuktar det lätt och lägger i en burk eller påse som jag placerar varmt och mörkt. För att inte allt ska mögla eller jäsa tittar jag till fröerna då och då, vädrar ut burken och kollar att det är lagom fuktnivå. När fröerna bildat rötter flyttar jag över dem till en kruka med jord, gärna en rätt stor så att jag slipper plantera om för tidigt.

Annars går det naturligtvis bra att så fröna direkt i jord. Om fröerna bara är friska så gror de mycket villigt. Chili gillar sol och värme. Om de inte får tillräckligt mycket ljus blir plantorna snabbt långa och smala och funkar inte att odla. En växtlampa eller bara en vanlig LED-lampa löser det problemet. 

Chili gillar att ha gott om utrymme för rötterna. Ju större kruka desto större planta och fler frukter. Men krukstorleken är inte den enda faktorn. Plantorna sätter sina blommor i grenklykorna. När plantan har blivit några decimeter och ser stabil ut burkar jag toppa den. Ju fler grenar desto fler frukter. Om man låter plantan växa utan att toppa den blir det inte mer än en tofs i toppen som ger frukt.

Vänta med att ställa ut eller plantera chili utomhus tills det är helt säkert att det inte kommer fler frostnätter. Se till att jorden aldrig torkar ut och ge lite näring så och då. Chili är inte nogräknad, men ju större kruka du använder desto viktigare är det att jorden inte är för tung. Capsicum-släktet är i det närmaste ett ogräs som växer bra när den får rätt förhållanden så det mesta brukar fungera.

Chili går också bra att odla i näringslösning, hydroponiskt, men kräver lite mer än lite sallad eller basilika, framförallt blir en chiliplanta lätt hög och riskerar att välta om den inte har bra stöd.

Kapsaicin och scoville

När vi tycker att mat med chili i är stark så är det inte främst smaker det handlar om, utan om ämnet kapsaicin (skrivs ofta capsacin också). Ämnet är fettlösligt och har ingen särskild smak och doft, men det är varken smaken eller doften som vi är ute efter, utan effekten som ämnet har på kroppen.

Kapsaicinet verkar på våra nerver, smärtreceptorerna, i hud och slemhinnor och ger en brännande upplevelse. Huden är mer tålig för ämnet än slemhinnorna, men det kan kännas ordentligt med stark chili på naken hud också. Som alltid när kroppen har ont utlöses endorfiner av stark chili, vilket antagligen är en förklaring till att många människor mår väldigt bra av att äta stark mat.

Det som skiljer starka chilifrukter från milda är mest mängden kapsaicin, men olika arter och sorter smakar också väldigt olika. Jag är ingen chiligalning. Jag gillar het mat, men odlar oftast lagom starka sorter för att kunna använda mycket av dem för att få med chilins andra smaker.

För att mäta styrkan i en chilifrukt använder man enheten scoville, SHU (Scoville Heat Units), som är ett mått på upplevelsen av styrka. Det finns en tendens hos chilientusiaster att fokusera lite för mycket på siffrorna, i slutändan handlar upplevelsen om så mycket mer än mängden kapsaicin. Sötma, surhet och andra kryddor och smakämnen påverkar upplevelsen mycket. Olika fetter har också stor inverkan på upplevelsen tack vare ämnets fettlöslighet.

Att välja sort bara utifrån hur stark den är ger bara en del av upplevelsen. Förutom nivån på kapsaicinet varierar sötman, beskheten och olika andra smakämnen är olika påtagliga hos olika sorter. Habanero med sin intensiva, citrusdoftande skärpa är väldigt olik ancho som när den torkat smakar milt av choklad och russin. Jag håller alltid ögonen öppna när jag handlar i någon affär som säljer mat från andra delar av världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV