Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Valrossbrist blev nordbornas fall på Grönland

Resterna av Hvalsey kyrka, som var del av en vikingabosättning på södra Grönland.

Nordbornas civilisation på Grönland nådde ett mystiskt slut under 1400-talet.
En stor anledning var att de utrotade nästan alla valrossar, enligt en studie.

GRÖNLAND Vikingakolonisatörernas samhälle på Grönland, som varade i runt 400 år, har kunnat beskrivas med hjälp av arkeologiska fynd och de isländska sagorna, enligt Nationalencyklopedin. Men varför civilisationen försvann under 1400-talet är fortfarande ett stort frågetecken.

En ny studie kan ha svaret på gåtan: Befolkningen minskade i takt med valrossbeståndet, enligt studien som genomförts vid universiteten i Oslo, Trondheim och brittiska Cambridge, som publicerats i vetenskapstidskriften Quaternary Science Reviews.

Konkurrens från elefanter

Valrossar jagades för sina betar, som var värdefulla varor på medeltiden. Den stora efterfrågan ledde till att valrossarna i det närmaste utrotades – samtidigt som handeln med valrossbetar utmanades av handeln med elefantbetar som strömmade till i allt högre grad från Afrika.

Forskarna har undersökt valrossbetar som är över 600 år gamla och som hittats på olika håll i Europa. Nästan alla kommer från valrossar som jagats i haven utanför Grönland. De mer sentida betarna kommer i allt högre grad från honor och ungar, vilket forskarna tolkar som att beståndet hade minskat kraftigt på kort tid.

Grönländska nordbor behövde handla med Europa för att få järn och timmer och de hade i huvudsak valrossprodukter att exportera i utbyte, säger James Barrett, forskare vid Cambridge-universitetet.

Jägare tvingades ta sig längre in i polcirkeln, för en allt magrare elfenbensskörd.

Pirater eller pest?

Det har tidigare gjorts försök att förklara de grönländska nordbornas fall med till exempel klimatförändringar, pest, skrala naturresurser eller anfall från eskimåer eller baskiska pirater.

Forskarna bakom den nya studien framhåller att det troligen var många faktorer som spelade in, utöver bristen på valrossbetar. De pekar bland annat på klimatförändringar under den så kallade lilla istiden och på bristfälliga jordbruksmetoder.

Om både beståndet och priset på valross började dyka så måste det kraftigt ha underminerat bosättningarnas möjlighet att bestå, säger Bastiaan Star vid Universitetet i Oslo till AFP.

TT-AFP

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare.
Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Arkeologiska fynd har visat att området befolkades av mindre folkgrupper i perioder från åtminstone så tidigt som år 2500 f.Kr. Uppskattningsvis strax före år 1000 anlände koloniserande vikingar, som hade bosättningar där i omkring 400–500 år.

Grönland blev en dansk koloni år 1814 och sedan ett danskt län 1953. 1979 fick grönlänningarna självstyre, vilket innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Källor: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, Ritzau

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV