Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Svenskar ombord på kraschade planet

Ett stort räddningspådrag fanns på plats efter att planet kraschat.

Tio svenskar fanns ombord på det ukrainska flygplan som kraschade i Iran, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister.

Boeing 737-planet med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare och 11 britter ombord. Ukrainas säkerhetsråd säger att elva ukrainska medborgare dödades i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

UD skriver i ett mejl till TT att man nu arbetar intensivt på plats i Iran, genom svenska ambassaden i Teheran samt på UD i Stockholm för att få klarhet i antalet omkomna svenskar i flygkraschen i Teheran.

”Vi uppmanar oroliga anhöriga att ringa UD på telefon 08-4059200. Vi uppmanar svenskar på plats att kontakta sina anhöriga”, skriver presskommunikatör Buster Mirow Emitslöf.

UD kommer att informera anhöriga innan dödsfallen bekräftas offentligt, enligt mejlet.

Utrikesministern kommenterar

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter med anledning av olyckan:
”Vårt djupaste deltagande, vilket jag också har framfört till Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko, i samband med den tragiska flygolyckan i Teheran. Våra tankar går till alla offer och deras anhöriga”.

Inlägget skrevs ungefär samtidigt som uppgiften om att det fanns svenskar ombord bekräftades.

Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade i närheten av staden Parand.
Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

Ställer in flyg

Bolaget ställer nu in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen, som inbegriper flygbolaget, flygplanstillverkan samt ukrainska och iranska myndigheter.

Grafik:TT

Även Air France ställer in alla sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.
Flygplanstillverkaren Boeing skriver på sin hemsida att de ”är medvetna om medierapporteringen från Iran och samlar mer information”.

Hjälporganisationen Röda halvmånen, soldater och räddningspersonal larmades till olycksplatsen.

– Efter klockan 06 morse informerades vi om att ett passagerarplan kraschat i närheten av Shahriar, säger Shahin Fahti, chef för Röda halvmånens sök- och räddningsenhet.

Alla operativa team skickades till platsen. Tyvärr har vi inte hittat någon vid liv, säger han i statlig tv.

Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

Det nu kraschade planet var av typen 737-800 Next Generation. Plantypen 737-MAX, som har flygförbud efter två uppmärksammade olyckor, är en senare generation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV