USA:s dödande av den mäktige generalen Qassem Soleimani är att betrakta som statsterrorism – och Irans hämnd kommer att stå i proportion till attacken, varnar utrikesminister Javad Zarif. Det alltmer spända läget diskuteras av flera EU-länder vid ett extrainsatt möte i Bryssel.
Detta är statsterrorism, säger Zarif i en intervju med CNN om den amerikanska drönarattack utanför Iraks huvudstad Bagdad i fredags då Soleimani dödades.
– Detta är en aggressionshandling mot Iran, och den är liktydig med en väpnad attack mot Iran, och vi kommer att slå tillbaka. Men vi kommer att slå tillbaka proportionellt, inte oproportionellt… Vi är inte laglösa som president Trump.
Donald Trump hotade i lördags med att USA står redo att attackera 52 iranska mål, däribland flera betydande kulturella platser, om Iran slår tillbaka efter dödandet av Soleimani. I söndags tillade han att USA:s kan komma att svara på ett ”oproportionellt sätt” om Iran attackerar något amerikanskt mål.
"Krigsbrott"
Zarif säger att Trump visat världen att han är beredd att begå krigsbrott.
Att attackera kulturella platser är ett krigsbrott. Oproportionerlig vedergällning är krigsbrott, säger Zarif till CNN.
Iran har 13 alternativ på bordet för hur man ska hämnas dödandet av Soleimani, enligt landets högsta nationella säkerhetsråd.
– USA ska veta att vi hittills har diskuterat 13 olika hämndscenarion i rådet och även om vi kommer överens om det mildaste alternativet kan genomförandet av det innebära en historisk mardröm för USA, säger rådets chef Ali Shamkhani.
Tidigare under tisdagen röstade Irans parlament igenom en resolution som klassar alla amerikanska styrkor som terrorister, rapporterar AFP. Även andra som är anställda av försvarshögkvarteret Pentagon eller närstående organisationer omfattas av den iranska terrorstämpeln.
”Allt stöd till dessa styrkor, inklusive militärt, underrättelsemässigt, finansiellt, tekniskt, servicemässigt eller logistiskt, kommer att betraktas som samarbete till terroristhandling” lyder parlamentets förklaring, enligt AFP.
Qassem Soleimani, som ofta beskrivits som Irans mäktigaste person efter ayatolla Ali Khamenei, var chef för Irans revolutionsgardes specialstyrka, Quds. Han var bland annat arkitekten bakom Irans nätverk av allierade milisgrupper runt om i Mellanöstern och spelade även en ledande roll i Teherans försök att driva bort amerikanska styrkor från grannlandet Irak.
Extrainsatt möte i Bryssel
Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Italiens utrikesministrar samlas under tisdagen i Bryssel för ett extrainsatt möte om den spända situationen. Samtalen kommer att fokusera på utvecklingen efter dödandet av Soleimani samt Irans beslut att ta ytterligare ett steg bort från kärnenergiavtalet.
Tyskland har beslutat att flytta delar av sina styrkor som är stationerade i Irak till följd av utvecklingen efter Soleimanis död, säger en talesperson för försvarsdepartementet på tisdagen, enligt AFP. De runt 30 soldaterna, som finns i Bagdad och Taji, är en del av militäralliansen som bekämpar IS i Irak och kommer inom kort att flyttas till Jordanien eller Kuwait.
Iraks parlament röstade efter anfallet mot Soleimani igenom en resolution som kräver att regeringen kastar ut alla utländska styrkor ur landet och avbryter den särskilda inbjudan till den USA-ledda militärallians som strider mot IS i regionen.
Sverige avvaktar
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade utvecklingen i Irak och Sveriges insats i landet i ett inlägg på Facebook i måndags.
”Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet”, skrev Löfven.