Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Partier oeniga om vapenexport till ickedemokratier

Trots att konflikten i Jemen fortsätter har Sverige under det gångna året levererat krigsmateriel till flera stridande parter som deltar i den Saudi-ledda koalitionen.

Ickedemokratiska länder som deltar militärt i kriget i Jemen ska inte få ingå vapenaffärer med Sverige, enligt punkt 70 i januariöverenskommelsen. Men var gränsen ska dras och hur punkten ska tolkas delar partierna. Samtidigt fortsätter de blodiga attackerna mot civila i det krigsdrabbade landet.

Konflikten i Jemen har varit och är fortfarande en av de dödligaste konflikterna som pågår i världen. Landet är också drabbat av det största kolerautbrottet i modern tid.

Attacker mot civila är vardag, och FN fördömde så sent som på julafton den tredje attacken mot en marknad på en månad, då 17 personer uppges ha dött. Saudiarabien har enligt Al Jazeera tagit på sig ansvaret och ska utreda händelsen. 91 000 människor har dött sedan kriget bröt ut, och svälten är utbredd i hela landet.

Trots det, och punkt 70 i januariöverenskommelsen som handlar om vapenexport till ickedemokratier, fortsätter pågående vapenaffärer med flera länder som strider i den saudi-ledda koalitionen i Jemen. I Sverige är det myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och regeringen som har mandat att bevilja tillstånd för vapenaffärer.

Organisationen Svenska freds har riktat skarp kritik mot den pågående vapenexporten till bland annat Förenade Arabemiraten, som deltar i Jemenkriget, och att ställningstagandet i januariöverenskommelsen riskerade att bli signalpolitik.

– Det lät som ett kraftfullt och positivt ställningstagande från de fyra partierna när det presenterades men än så länge har vi inte fått någon klarhet i om det kommer göra någon praktisk skillnad för exporten eller om så kallade följdleveranser ändå kommer att fortsätta tillåtas till dessa länder, sa Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds, tidigare i år efter att ISP offentliggjort statistik för 2018.

Affärer pågår ännu

Enligt Ekot har ISP under det gångna året fortsatt att bevilja tillstånd för att föra ut krigsmateriel, som kan vara både strategiska produkter och produkter avsedda för strid. Vad man inte har gjort är att bevilja några nya affärer. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är punkt 70 i januariöverenskommelsen en bekräftelse av de regler som redan finns. Sverige kan enligt den tolkningen godkänna nya leveranser av redan befintliga affärer, men inte ingå nya vapenaffärer.

– Så det bekräftar egentligen den hållning som vi haft under en lång tid, men det blir tydlig i förhållande till omvärlden, säger Morgan Johansson till Ekot.

Under 2019 har Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Jordanien tagit emot svensk krigsmateriel, enligt Ekots uppgifter. Länderna ingår i den saudi-ledda koalitionen som bombar i Jemen, och sannolikt alldeles nyligen tre marknader mer civila dödsoffer som resultat, som nämnt ovan.

På regeringsnivå har samtidigt nya förfrågningar om vapenaffärer stoppats, enligt Janine Alm Ericson, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson. Hennes parti gör även en annan tolkning av punkt 70 i januariöverenskommelsen än justitieminister Morgan Johansson.

– Miljöpartiet ser inte på punkt 70 som en fortsättning av befintliga regler eftersom den finns med i ett stort avtal mellan fyra partier och därför fortsätter vi att kämpa på för att vapenexporten ska minskas och speciellt till de här krigförande länderna i Jemen, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV