Energi · Odla med Jerker

Världens enklaste odling: tomater

Vackra små bär - tomater.

Vissa grödor är som ogräs. De tokväxer så länge som de får hyggliga förutsättningar. Tomater är ett exempel. De går att odla på längden och tvären och nöjer sig med ganska lite. Dessutom har du säkert redan fröer hemma. Nån tomatstackare ligger nog nånstans.

Ofta ska fröer rengöras och torkas, ibland är det komplicerade ritualer folk håller på med. Några passionsfruktsfröer jag tänkte sätta till våren skulle blötläggas i apelsinjuice. Lät mer som en efterrätt än som odling, men jag får väl testa.

Tomatfrön däremot gror redan som färska. Att torka dem är egentligen inte bättre, men kan vara nödvändigt om man vill spara en sort. Risken är stor att fröerna klibbar fast vid underlaget när de torkar och inte går att pilla loss utan att de förstörs.

Den enda metod jag har kommit på där är att pilla ut några fröer och torka dem på lite hushållspapper eller ett kaffefilter. När fröet är torrt river eller klipper jag små bitar med ett eller några stycken frön på. När väl fröet kommer i jorden blir papperet blött och förmultnar till slut.

Skär en skiva av en tomat och plantera
Skär en skiva av en tomat och plantera. Foto: Jerker Jansson

Så en tomatskiva

Tomater är fulla med fröer, det är bara det att de är så små att vi knappt märker dem. En ganska tunn tomatskiva är allt som behövs för att dra upp tillräckligt med plantor för en balkong. Sist jag satte en skiva kom det upp mer än 20 plantor.

Fyll en kruka med såjord. Lägg en skiva av någon tomat du tycker om ovanpå jorden och täck med någon centimeter jord. Håll jorden fuktig och ställ gärna krukan så soligt som möjligt. Täck helst inte krukan, det finns risk för att tomatskivan börjar mögla om det är för mysigt för mögelsporer.

För att ge tomaterna ordentlig skjuts kan det vara bra med en lampa som stöd. Det duger gott med ett vanlig LED-lampa som får stå på åtta timmar om dagen. Har du en växtlampa är det naturligtvis att föredra. När de blivit stora nog att hantera kan du plantera om dem i större krukor.

Tomater gillar att ha massor av jord, jag brukar odla dem i hinkar på tio liter eller en rejäl kruka. När de väl kommit på plats gäller det att låta dem vara i fred så mycket som möjligt. Tomatplantor gillar inte att man krånglar med dem. De vill helst stå på samma ställe och inte bli tafsade på för mycket. Låt dem aldrig torka ut och ge dem näring då och då.

Ta skott

När väl tomatplantorna blivit stora och fina brukar många sorter behöva tjuvas. För att koncentrera plantan på att skapa tomater och inte bara en massa nya grenar tar man bort de grenar som dyker upp i klykorna mellan de gamla grenarna.

Dessa grenar är miniatyrvarianter av moderplantan och går lätt att plantera för att få en ny planta. Ställ skottet i vatten i en burk så kommer det rötter inom ett par veckor. Vänta till det finns minst tre rötter som är ett par centimeter långa innan du planterar skottet. Håll koll så att jorden inte torkar ut redan från början.

Det är egentligen det enda som är svårt med tomater, att komma ihåg att vattna dem. De förvandlas snabbt till en torr, gul skugga av sig själva om de tillåts torka ut.

Nästa vecka skriver jag om chili. Min favorit bland grönsaker. Både att odla och äta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV