Snart skålar vi in ett nytt år, men hur uttalar vi det egentligen?
Tvåtusentjugo, tjugohundratjugo eller tjugotjugo – alla varianter fungerar om vi frågar språkexperten. Men den som vill undvika förvirring bör säga tjugohundratjugo.
Hur vi ska uttala årtal kan vara en laddad fråga, där en del människor kupprörs över att vi allt som oftast säger årtalen på fel sätt, enligt dem.
– Tvåtusentjugo, tjugohundratjugo eller tjugotjugo hör kanske till de vanligaste uttalen av 2020. Oavsett vilken variant du föredrar kan du vara lugn. Alla är korrekta, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.
I alla informella och vardagliga sammanhang är alla tre varianter fullt begripliga. Men vill man vara formell och korrekt är tjugohundratjugo det allra bästa alternativet. Det är enhetligt och bra.
Undvik förvirring
För att undvika förvirring avråder Anders Svensson från att säga tvåtusentjugo och i stället använda sig av tjugohundratjugo.
– Vi använder ofta tjugohundratalet för att benämna århundradet, alltså åren 2000-2099, medan vi pratar om tvåtusentalet som i årtusendet 2000-2999.
Det gäller att hålla isär århundraden och årtusenden, då det är skillnad mellan uttrycken ”mitten av tjugohundratalet” och ”mitten av tvåtusentalet”.
– Det kan bli lurigt om vi talar om tvåtusentjugo och om tvåtusentalet. Om vi exempelvis pratar hur mycket vi ska ha åstadkommit i klimatfrågan efter halva tvåtusentalet kan vi behöva precisera om vi menar år 2050 eller 2500.
En retorisk figur
Det kanske mest populära sättet att säga det kommande årtalet är tjugotjugo, och i vardagligt språkbruk fungerar det utmärkt, tycker Anders Svensson.
Anledningen till att många föredrar det kan vara att det är kort och koncist och att det känns roligare.
– Tjugotjugo blir nästan som en retorisk figur, när det är två sifferpar som upprepas. Det finns något lite mer spännande i att säga tjugotjugo jämfört med tjugotjugoett, det ligger väldigt bra på tungan. Det tror jag gör oss extra sugna på att säga det.