Kristdemokraterna gick nyligen ut med att partiet vill låta utreda en avkriminalisering av cannabis. Enligt en kommittémotion, skriven av bland andra partiledaren Ebba Busch Thor, är partiet ”emot avkriminalisering av cannabis, men det är värt att se över frågan”.
– Vi lämnar det moralistiska, det får någon annan hålla på med om de vill. För oss är frågan hur vi kan hjälpa beroendesjuka personer att leva utan missbruk. Då kan vi inte tänka som vi gjorde för 40 år sedan, säger Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor, till Svenska Dagbladet.
När narkotikamissbruket kriminaliserades år 1988 anfördes som skäl ”att det var nödvändigt att signalera ett kraftigt avståndstagande från samhällets sida mot all hantering av narkotika”.
– Mycket av dagens lagstiftning bygger på en uppfattning om att dåliga karaktärsdrag gjorde att man tog droger, och attityden mot missbrukare var av typen skärp dig och börja jobba. I dag vet vi att det inte är så, utan att missbruk är en beroendesjukdom, säger Michael Anefur.
SKR: "Vi vill inte ta ställning i frågan"
I riksdagen vill såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet låta utreda en avkriminalisering av eget bruk. Även Sveriges kommuner och regioner, SKR, har förordat en utredning.
Medlemsorganisationen SKR kom i mars med en handlingsplan mot missbruk och beroende. I den står: ”Oavsett ståndpunkt gällande om det ska vara straffbart att bruka och inneha narkotika för eget bruk så behöver konsekvenserna av just den delen av narkotikastrafflagen belysas för att se om effekterna har blivit de som avsågs vid införandet”.
– Vi vill inte ta ställning i frågan, men man behöver titta på det här. Det finns ett repressivt synsätt på personer i missbruk i och med att det är kriminellt att bruka och inneha narkotika. Med lagens utformning finns det en uppenbar risk att polisen lägger mer resurser på det egna bruket än på de stora bovarna och grövre narkotikabrott, säger Mikael Malm, samordnare för missbruks- och beroendeområdet, till Sveriges Television.
Att tre partier nu står bakom förslaget kan leda till att frågan tas upp i riksdagen redan nästa år.
Borde marijuana legaliseras i Sverige?
När Dagens PS rankade årets största frågor handlade två av fem om droger. Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav i augusti att en stor del av skulden för ökad gängkriminalitet måste tillskrivas ”överklassens drogmissbruk”. På frågan Har Löfven rätt? svarade drygt 59 procent av nyhetssajtens läsare nej.
Däremot på frågan borde marijuana legaliseras i Sverige svarade drygt 62 procent ja. Strax över 2 300 respektive 1 200 hade svarat.