Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Över 60 flyktingar korsade Engelska kanalen i båt på juldagen

En grupp flyktingar som påträffades vid kanalens Kent av polis i september.

Allt fler flyktingar korsar Engelska kanalen i båt – ett 60-tal under juldagen. Det brittiska inrikesministeriet meddelar att de ska skicka tillbaka alla som anländer ”olagligt” till landet. 49 personer anlände i fyra båtar och togs i land i England. Två båtar med fjorton personer ombord omhändertogs samtidigt av franska myndigheter. Samtidigt är de som jobbar med flyktingar i norra Frankrike oroliga över den allt hårdare tonen under Boris Johnson och inför brexit.

Att vara flykting eller utrycka en önskan om att söka internationellt skydd är aldrig olagligt. Lagliga vägar till Storbritannien från Frankrike lyser med sin frånvaro. Sedan i slutet av 2018 har allt fler flyktingar korsat Engelska kanalen i båt, något det brittiska inrikesministeriet benämner som olagligt. Att korsa Engelska kanalen i båt i december är kallt, strömt och farligt. Dödsfall har förekommit här under det gångna året, precis som på Medelhavet, om än inte i samma skala. Flera av de 14 personer som togs tillbaka till Frankrike var kraftigt nedkylda, rapporterar BBC.

Flyktingarna och migranterna drivs precis som de som hoppar i en båt i Libyen eller Marocko av desperation – i norra Frankrike, Calais och Dunkirk, är situationen fruktansvärd och polisen ofta våldsam. Sedan i januari i år har 120 båtflyktingar som anlänt till Storbritannien skickats tillbaka, enligt BBC. Under samma period har 1800 människor korsat Engelska kanalen i små båtar liksom de som användes på juldagen. Det brittiska inrikesministeriet skriver i en kommentar:

”Illegal migration är en kriminell verksamhet. De som tar sig till Storbritannien illegalt och de hänsynslösa kriminella som ordnar resorna bryter mot lagen och riskerar liv. När människor anländer till våra hamnar olagligt kommer vi arbeta för att skicka dem tillbaka till det europeiska fastlandet.”

Hårdare ton under Johnson

Samarbetet mellan brittiska och franska myndigheter har det senaste året stärkts. Frankrike får ekonomiskt stöd för att ytterligare bevaka gränsen, bland annat med kameror och drönare.

Sedan Boris Johnson blev premiärminister har Storbritannien svängt ännu mer åt ett fientligt håll. Bland annat har Johnson sagt att han efter Brexit ska slopa den EU-lag (Dublinförordningen) som ger barn på flykt rätt till familjeåterförening. Det är många barn som är fast i norra Frankrike och hoppas ta sig till Storbritannien där de har familj.

Care4Calais, en organisation som hjälper flyktingar i Calais, menar enligt The Guardian att det är chockerande nyheter. Den enda anledningen att någon står ut med förhållandena i norra Frankrike är att de inte har något alternativ och har familj i Storbritannien, säger organisationens chef och medgrundare Clare Mosley.

– Jag är så chockad. Det här kommer ha en massiv påverkan. Bara igår träffade jag en afghansk pojke vars mamma är död, hans pappa är i Storbritannien, det finns ingen annanstans som den här pojken ska vara. Idén om att han inte har rätt att åka dit hans pappa finns är fruktansvärd. Hur kan någon tänka att det finns någon annanstans som den pojken ska vara? säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV