Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

EU ska ta beslut om användning av amalgam

Förra veckan inleddes informella förhandlingar mellan EU- parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen om ny lagstiftning som gäller användningen av amalgam inom tandvården i Europa.

Amalgam är ett tandlagningsmaterial som till hälften består av kvicksilver, som är ett giftigt ämne, och globalt sett är användningen störst i Europa.
I juli krävde en koalition av över 25 internationella organisationer att användningen av kvicksilver inom tandvården ska upphöra till följd av hälso- och miljörisker.

– Kvicksilver är ett av tio ämnen som orsakar störst folkhälsoproblem. Men EU-kommissionen föreslår att vi bevarar status quo, säger Philippe Vandendaele från Health Care Without Harm, en global rörelse som arbetar med sjukvårdens miljöpåverkan.

Amalgamanvändningen är den största orsaken till att kvicksilver kommer ut med avloppsvattnet och allt mer kvicksilver kommer ut i rökgaser från krematorier. Konsumenter kan få det giftiga ämnet i sig genom fisk och andra djur.

Forskning har hittills inte kunnat visa på något säkert samband mellan amalgamfyllningar och nedsatt hälsa, men kvicksilver är känt för att orsaka skador på hjärnan och nervsystemet hos foster, spädbarn och småbarn.

EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för nya och nyligen identifierade hälsorisker rekommenderar att andra material än amalgam används vid tandlagning när det gäller gravida och barn.

– Det behövs ambitiös lagstiftning för att minska användningen av kvicksilver inom EU och fasa ut användningen inom tandvården. Över 66 procent av alla lagningar i EU görs numera utan kvicksilver och det är dags att detta blir normen, säger Elena Lymberidi-Settimo vid Europeiska miljöbyrån som är ett EU-organ.

Den europeiska allmänheten har uttryckt sin oro för användningen av amalgam. I samråd har EU- kommissionen samlat in synpunkter från allmänheten, vilket visade att en stor majoritet av de tillfrågade vill se en utfasning av amalgamet.
Vissa länder som Sverige, Norge och Danmark har redan förbjudit eller begränsat användningen av amalgam.

– Europeiska tandläkare vet att amalgam är på väg att försvinna. Det finns tillgängliga, prisvärda och effektiva alternativ, säger den tyska tandläkare Hans-Werner Bertelsen.

Kompositmaterial och glasjonomermaterial kan exempelvis användas i stället för amalgam.

Det finns ett brett samförstånd om frågan inom EU-parlamentet. Ledamöter i EU-parlamentet har tagit emot 17 000 underskrifter med krav på att förbjuda användningen av amalgam i Europa.
FNs miljöprogram Unep uppger att användningen av amalgam står för tio procent av den globala användningen av kvicksilver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV