”Betong, tristess, sjukdomar, sysslolöshet, smuts och död”. Så beskrev Djurrättsalliansen grisarnas liv när man i förra veckan publicerade smygtagna bilder och filmer inifrån svenska grisfarmar. Nu reagerar länsveterinären i Halland starkt på innehållet.
Bilderna och filmerna från femton gårdar runt om landet har väckt stor uppmärksamhet och kanske fått en och annan svensk att sätta julskinkan i halsen. Enligt Djurrättsalliansen har grisar i svenska stallar fått det sämre de senaste tio åren. När SVT Halland visar Djurrättsalliansens material för Madeleine Beckman, länsveterinär och enhetschef på djurskydd på Länsstyrelsen i Halland, är kritiken mot grisfarmarna hård.
– Som det ser ut här är det flera suggor som ligger fixerade bredvid varandra, och grisar mitt ute på urindränerande golv. Jag fattar inte hur man tänkte, säger hon.
– Det som är genomgående är att det är alldeles för lite strö. När vi gör våra kontroller är den vanligaste orsaken att det inte är rengjort och inte strött som det ska, fortsätter Madeleine Beckman, i inslaget.
"Big no no"
Extra skarpt reagerar hon på ett par bilder som visar fixerade suggor som diar sina kultingar.
– Det är ett ”big no no” i Sverige, säger hon, till SVT Nyheter.
Samtidigt säger hon att många av bilderna ändå inte visar på vanvård, utan faktiskt följer den djurskyddslag vi har i Sverige.
– Men man ska komma ihåg att bara för att man uppfyller minimikraven i djurskyddslagen betyder det inte att alla djur har det bra, säger Madeleine Beckman.
"Ingenting verkar ha förändrats"
En annan som har reagerat på bilderna är författaren och veganan Mian Lodalen. I en insändare i Dagens Nyheter, som publicerades i förra veckan, skriver hon bland annat:
”Ingenting verkar ha förändrats. Djuren står kvar i betongboxar utan strö. Det är smutsigt och trångt, många är sjuka och skadade. Så här ser det ut i det land som skryter med att ha världens bästa djurskyddslagstiftning. Hur är det möjligt? Hur kan det få fortgå?”
Och i ett senare stycke:
”Vi utsätter djur som vi tar oss rätten att äta för ett omätligt lidande, trots att alla i den rika delen av världen är väl medvetna om att vi inte måste äta kött för att överleva, att fullgoda alternativ finns. ”
"Inte acceptabelt"
Också Jordbruksverket har tagit del av bilderna, men även om djurskyddschefen Helena Elofsson säger att bristerna inte är så vanliga som Djurrättsalliansen vill framhålla, menar hon att mycket att det som syns i materialet inte är okej.
– Till exempel finns det bilder på smutsiga djur som ser ut att hållas på ett sätt som inte är acceptabelt. Men det är länsstyrelsen som måste göra en helhetsbedömning och vidta åtgärder när de bedömer att det behövs, säger Helena Olofsson, till SVT Nyheter.