Prenumerera

Logga in

Radar · Morgonkollen

Fler länder har fått det bättre

Sverige placerar sig på plats åtta i FN-organet UNDP:s utvecklingsindex.

Fler länder har mycket hög mänsklig utveckling nu jämfört med för 30 år sedan. I alla fall enligt FN-organet UNDP:s årliga rapport, som återigen placerar Norge i topp som världens bästa.

På nära 30 år har antalet länder i världen som klassificeras som en nation med mycket hög mänsklig utveckling ökat från 12 till 62. Det visar den årliga ”Human Development Report” som görs av FN:s utvecklingsorgan UNDP, och som publiceras på måndagen. Bland de länder som stigit till mycket hög mänsklig utveckling återfinns bland annat Palau, Seychellerna och Turkiet.

Sedan mätningarna började, 1990, har man samtidigt sett en positiv trend i att färre länder hamnar i kategorin låg mänsklig utveckling, från 62 till 36.

Rapporten har som syfte att ge en bild av utvecklingen i världen som inte bara bygger på ekonomiska fakta, utan även omfattar faktorer som hälsovård och utbildningsnivå. Utifrån det presenteras också ett årligt utvecklingsindex där Sverige placerar sig på plats åtta och grannlandet Norge återigen hamnar i topp följt av Schweiz och Irland.

Samtliga tio länder som återfinns i botten ligger i den region som brukar kallas Afrika söder om Sahara. Och även om jämför man regioner i stället för länder är det just detta område som hamnar sist.

Mest och minst utvecklade platserna

1. Norge
2. Schweiz
3. Irland
4. Tyskland
5. Hongkong
6. Australien
6. Island
8. Sverige
9. Singapore
10. Nederländerna

180. Moçambique
181. Sierra Leone
182. Burkina Faso
182. Eritrea
184. Mali
185. Burundi
186. Sydsudan
187. Tchad
188. Centralafrikanska republiken
189. Niger
Fotnot: Utvecklingen har mätts i 189 stater och territorier, bland annat saknas uppgifter för Nordkorea, Somalia och Monaco.

Sedan 1990 har FN:s utvecklingsorgan UNDP presenterat en rapport om mänsklig utveckling, ”Human Development Report” årligen. Den belyser specifika frågor som är av stor vikt för hållbar utveckling och fattigdomsminskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV