Startsida - Nyheter

Radar · Politik

V söker stöd för misstroende mot arbetsmarknadsminister

Partiledare Jonas Sjöstedt (V) och arbetsmarknadspolitisk talesperson Ali Esbati (V) hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under en pressträff i riksdagens presscenter.

Partiledare Jonas Sjöstedt (V) säger på frågestunden i riksdagen den 5 december att hans parti ämnar att lämna in en misstroendeförklaring och söka stöd hos Moderaterna. Men han sträcker ut en hand till inrikesminister Mikael Damberg (S) och uppmuntrar till samtal med Vänsterpartiet.

– Vi kommer tillsammans med Vänsterpartiet ställa oss bakom misstroendeförklaringen, säger partiledare Ulf Kristersson (M) på en presskonferens efter Sjöstedts besked.

– Vi har gett till tisdag för regeringen att svara, säger Ebba Busch Thor (KD).

Efter den senaste tidens kritik mot en privatisering av Arbetsförmedlingen, som bland annat innebär att fristående aktörer ska ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb, gav Vänsterpartiet för två veckor sedan ett besked till regeringen: Gå med på våra fem krav, annars väcker vi misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

För att tillmötesgå Vänsterpartiet meddelade regeringskansliet i går att samtliga riksdagspartier ska kunna följa arbetet med reformeringen av Arbetsförmedlingen genom en nyinrättad arbetsgrupp. Arbetsgruppen kommer att bjudas in under arbetet med att utforma och implementera reformen, enligt arbetsmarknadsdepartementet.

I dag kallade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till pressträff för att presentera en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

– Jag gav förra torsdagen ett antal besked från regeringen. Jag lyfte fram att vi ska ha en statlig arbetsmarknadspolitik i hela landet, där vi vill säkra den lokala närvaron, skyltar ska upp, förbättrade ekonomiska förutsättningar för myndigheten under nästa år och vikten av att funktionsnedsatta får de stöd som de behöver. Jag kunde också beskriva vikten av att reformen sker under ordnade former och det är inget LOV-tvång vi talar om, säger hon.

En ny generalsekretare

– Regeringen har i dag fattat beslut att utse Maria Mindhammar till ny generalsekretare på Arbetsförmedlingen, säger Eva Nordmark.

Maria Mindhammar är utbildad jurist och har tidigare varit skattedirektör på Skatteverket och kronodirektör på Kronofogdemyndigheten.

Tycker du att du svarat på Vänsterpartiets fem krav för att inte gå vidare?

–  Jag har haft fördjupad information till Vänsterpartiet i förra veckan men vet inte vad de kommer att komma med för besked i dag. Men ja, jag tycker att jag har svaret på de frågor som Vänsterpartiet har ställt, uppgav Eva Nordmark på pressträffen vid torsdag lunch.

Förändringen av Arbetsförmedlingen, AF, är en del av Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna efter riksdagsvalet 2018. Enligt avtalet ska myndigheten reformeras i grunden, bland annat genom att privata utförare ska kunna sköta rustning och matchning av arbetssökande. Vänsterpartiet har kallat reformeringen en ”kaosprivatisering”.

– Om regeringen låter det här kaoset fortsätta kommer vi att kontakta Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende, uppgav Jonas Sjöstedt (V) till TT den 21 november.

Det första kravet innefattar att regeringen slopar villkoret att ett nytt system för fristående aktörer måste vara baserat på lagen om valfrihet, LOV. Övriga fyra krav är att AF ska finnas i hela landet och ska få mer pengar till reformen, att regeringen ska presentera en ekonomisk och tidsmässig plan för AF:s kontorsnedläggningar samt att stöd för funktionsnedsatta säkras.

"Oroad från första stund"

De senaste 6–7 åren har arbetslösheten i takt med högkonjunkturen totalt sett sjunkit men det gäller inte de med någon form av funktionsnedsättning, tvärtom har den stigit och ligger en bit över tio procent, enligt Arbetsmarknadsnytt.

– När beskedet kom om nedskärningar blev jag oroad från första stund, säger Rasmus Isaksson, ordförande för DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga.

Arbetsförmedlingens arbete för att matcha de som söker jobb med potentiella arbetsgivare fick till exempel kritik av Riksrevisionen i en rapport tidigare i år. Behöver Arbetsförmedlingen reformeras? 

– Ja, det har aldrig fungerat speciellt väl. Det ser man ju bara på hur få det är i den här gruppen som har en sysselsättning jämfört med befolkningen i övrigt. Att inse att gruppen inte är homogen är väl egentligen en bra tanke men det får inte ske på bekostnad av de som behöver stöd. Men just matchningen är avgörande då vi vet att många arbetsgivare har fördomar och attityder som gör att vi inte har det så lätt att få jobb, säger Rasmus Isaksson.

Vad ser du för risker?

– En uppenbar risk är att det inte bygger på någon genomtänkt satsning initierad av vare sig Arbetsförmedlingen eller regeringen. Tvärtom, har Arbetsförmedlingen varnat för vad det här kan innebära för bland annat våra medlemmar genom att till exempel konsulenter som fungerar som ett stöd för personer med funktionsnedsättningar får sluta, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV