Dags att kavla upp ärmarna. Blodlagren på landets blodcentraler är oroväckande låga inför julen, och nu uppmanas blodgivare att ställa upp och ge blod.
Vi har en lång helg framför oss, och åtgången på blod har varit stor den senaste tiden, berättar Karolina Blom Wiberg, presstalesperson på Ge Blod.
– Vi har ett ständigt och oförutsägbart utflöde och inflöde, och vi behöver ha en viss nivå på lagren. Nu inför de långa jul- och nyårshelgerna behöver vi fylla på lagren. Blod är en färskvara som inte går att lagra.
Behoven av blod är stora hela tiden, och det är inte bara stora olyckor som är blodkrävande. Den svenska sjukvården gör av med blod hela tiden – en påse per minut går åt.
– Mycket blod används vid behandling av cancer, då de egna röda blodkropparna slås ut. Många andra kroniska sjukdomar kräver också mycket blod.
Dessutom krävs ofta blod vid förlossningar, både för mammor som blött mycket och för nyfödda barn, berättar hon.
– Vid stora operationer kan det också behövas mycket blod.
Det finns åtta olika blodgrupper, och den vanligaste blodgruppen i Sverige är A+, berättar Karolina Blom Wiberg.
– Men det ser olika ut i olika delar av världen. Nu i ett mångkulturellt samhälle behövs också blodgivare från alla blodgrupper som speglar detta.
Fast det finns också blod som är extra attraktivt, O-negativt blod.
– Det kan ges till alla, och kallas också akutblod, eftersom det används då det är bråttom och man inte hinner bestämma blodgruppen.
Fast det är bara några procent av oss som har sådant guld i våra ådror.
– Men blod från alla blodgrupper behövs nu, säger Karolina Blom Wiberg.