Civilklädda säkerhetsstyrkor gjorde på söndagen ett tillslag mot den egyptiska tidningen Mada Masr, en av Egyptens få oberoende medier, och grep flera journalister liksom tidningens chefredaktör Lina Attalah. Dagen innan hade också en av tidningens redaktörer, Shady Zalat, gripits. På söndagskvällen släpptes journalisterna. Ett skäl till razzian kan ha varit en kritisk artikel om president al-Sisis son som tidningen publicerade nyligen.
EGYPTEN Det var på söndagen som rapporter kom via Twitter att det pågick ett tillslag mot Mada Masrs redaktion, att personalen förts in ett redaktionsrum, att deras datorer och mobiler hade tagits ifrån dem. Flera ur redaktionen greps. Tidningens chefredaktör Lina Attalah och journalisterna Mohamed Hamama och Rana Mamdouh fördes iväg till Dokki polisstation för förhör men släpptes ett par timmar senare.
Dagen innan, tidigt på lördagsmorgonen, greps Mada Masr-redaktören Shady Zalat av säkerhetsstyrkor i sitt hem. Enligt Mada Masr uppgav dessa att han skulle föras till polisstationen i Giza i Kairo men hans advokat Hassan al-Azhari meddelades senare att han inte fanns där. Redaktionen skriver i ett uttalande att de betraktar Zalat som försvunnen och att hans gripande är riktat mot tidningen:
– Shadys gripande är inte lagligt. Han har ännu inte refererats till en utredande enhet, en försening som egyptiska myndigheter ofta använder sig av när de riktar in sig mot journalister och andra, säger Hassan al-Azhari i tidningens uttalande.
Mada Masr fick ingen förklaring till varför säkerhetsstyrkor gjorde tillslag mot redaktionen och mot deras personal, men ett möjligt skäl som har rapporterats är att tidningen veckan innan hade publicerat en artikel om presidenten Abdel Fattah al-Sisis son Mahmoud al-Sisi. Enligt artikeln hade sonen omplacerats från en hög befattning inom landets säkerhetspolis General Intelligence Service till en diplomatisk befattning i Moskva eftersom han ansågs vara en belastning för presidenten.
Committee to Protect Journalists (CPJ) fördömde på söndagen tillslaget mot Mada Masr och uppmanade egyptiska myndigheter att upphöra med ”hämndkampanjen” mot tidningen:
– Mada har endast visat mod i att rapportera nyheter mot alla odds och trots brutal repression gentemot dem, säger Sherif Mansour, programsamordnare för CPJ i Mellanöstern och Nordafrika.
Tidigare i höstas utbröt regimkritiska demonstrationer runt om i landet, de mest omfattande på länge. I samband med demonstrationerna genomförde polis och säkerhetsstyrkor ett stort antal gripanden, bland annat greps människorättsadvokaten och aktivisten Mahienour al-Massry, liksom skribenten och aktivisten Alaa Abdel Fattah, som också skrivit för Mada Masr. Enligt Mada Masr har mer än 4 000 personer gripits sedan den 20 september.