← Till Tidningen Global
Nyheter

Yalematch stormades av klimataktivister

Protest med krav på att universitetsordförandena Bacow och Salovey slutar investera i fossilindustrin.

En match i amerikansk fotboll mellan Yale- och Harvarduniversiteten i USA stoppades i en timme i lördags då klimataktivister rusade ut på planen för att uppmana universiteten att sluta investera i fossilindustrin. Samma kväll förklarade Wesley Ogsbury, lagkapten för Harvard Crimson, att han och hans lagkamrater stöttar aktivisternas krav.

USA Matchen som spelades på Yaleuniversitetet fick avbrytas i en timme när studenter och skolpersonal från grupperna Divest Harvard och Fossil Free Yale rusade ut planen för att kräva att båda universiteten slutar investera i fossilbränslen, samt dra tillbaka investeringar de gjort i Puerto Ricos statskuld.

De flesta lämnade planen under poliseskort men omkring 20–30 valde att sitta kvar och greps då av polis.

– Vårt mål var att sprida informationen. Om fler människor säger någonting kommer våra universitet att bli tvungna att lyssna, säger Rachel Sadoff, student vid Harvard, till nyhetsbyrån AP.

Senare på kvällen postade lagkaptenen från Harvards lag, Harvard Crimson, en film i vilken han uttalade sitt stöd för demonstranternas krav.

– Båda våra institutioner fortsätter att investera i industrier som förstör vår framtid. När det gäller klimatkrisen finns det inga vinnare. Harvard och Yale kan inte hävda att de verkligen verkar för kunskap medan de samtidigt stöder företag som vilseleder människor, förtalar akademiker och förnekar sanningen, säger Wesley Ogsbury i sitt uttalande som han postade på Twitter.

– I solidaritet med mina vänner i Divest Harvard och Fossil Free Yale som störde under dagen bär jag och flera av mina lagkamrater orangea handledsband, orange är avinvesteringsrörelsens färg, efter matchen. Vi går samman för att uppmana ordförandena Bacow och Salovey att sluta investera i fossilindustrin nu, för vår generations skull, säger han, syftandes på Lawrence Bacow, ordförande för Harvarduniversitetet, och Peter Salovey, ordförande för Yaleuniversitetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV