Om en vecka infaller köpjippot Black friday, liksom protestevenemanget En köpfri dag. Mellan de båda motpolerna vill den cirkulära ekonomins högtid White monday befinna sig. Nu på måndag är det dags. ”Jag vill att även de som tycker hållbarhet är skit ska börja laga sina kläder”, säger grundaren Henning Gillberg.
I fjol handlade svenskarna julklappar för 80 miljarder kronor, bara i december, en siffra som motsvarar sex gånger Sveriges klimatbudget. Men redan om en vecka inleds julhandeln, med den så kallade Black friday.
Då planerar varannan svensk att handla, och två av tre nätbutiker tänker genomföra någon form av kampanj. Försäljningen under Black friday beräknas växa med upp mot 15 procent mot i fjol, enligt Svensk handel.
Sedan 1990-talet har En köpfri dag arrangerats under samma fredag, i protest mot konsumtionssamhället. Men det löser inte problemet, tror White mondays initiativtagare Henning Gillberg, som själv driver ett reparationsföretag för kläder.
– Ingen konsumtion alls kommer bara fånga en väldigt liten målgrupp. Det är en motpol som inte ger några alternativ. Tänk om man behöver en vinterjacka eller ett par skidor? Då menar vi att man ska köpa begagnat, eller hyra, säger han.
"Köp så mycket du vill – men begagnat"
White monday befinner sig någonstans mitt emellan den svarta fredagen och en köpfri dag, enligt Henning Gillberg:
– Black Friday innebär linjär konsumtion och konkurrens. White monday är cirkulär konsumtion och samarbete. Köp så mycket du vill, men second hand. Uppgradera och laga det du har.
Företag får delta under White monday-flagg om de lovar att inte skylta om Black friday, endast har erbjudanden på second hand-varor, reparation, uthyrning, produkter som endast kan användas för att reparera, eller varor gjorda av 100 procent återvunnet material. Bland deltagarna finns Blocket, Tradera, Sellpy, Myrorna och Stockholms stadsmission.
Evenemanget gick av stapeln för första gången 2017. Då deltog 30 företag, organisationer och influencers, som Henning Gillberg samlat ihop under en och en halv veckas tid. I fjol hade skaran vuxit till 180. I år finns deltagare i åtta länder.
Det nya normala
Cirkulär konsumtion ska bli det normala sättet att handla, hoppas Henning Gillberg.
– Vi är lata av naturen. Om man gör det enkelt att köpa second hand, till exempel genom att Emmaus och Stadsmissionen ligger i köpcentrum blir det inte en grej. Som att hyra AirBnB, eller Voi-cyklar, det anses normalt nuförtiden.
Konsumera hur mycket som helst, så länge du inte tar upp nya resurser från jorden, säger du. Men att bearbeta återvunnet material till nya produkter tar ju energi i anspråk, vilket i sin tur ofta släpper ut koldioxid?
– Vi kallar inte White monday för en hållbarhetskampanj, utan det handlar om cirkulär konsumtion – oavsett om du är intresserad av hållbarhetsfrågorna eller inte. Jag vill att även personer som tycker hållbarhet är skit ska börja laga sina kläder, säger Henning Gillberg.
Själv ser han en rad skäl till att köpa begagnat, hyra och laga i stället för att köpa nytt.
– Det minskar nyproduktion som sliter på vad jag kallar moder jord. Inte bara genom koldioxidutsläpp utan även vattenåtgång, kemikalier och transporter. För mig är det i första hand onödigt att transportera hit nya jeans från Bangladesh, bara för man fått ett hål på knät.
Skapar tillit
För att nå upp till samma klimatpåverkan som ett par nytillverkade jeans får du köpa uppåt 200 begagnade. Och 397 second hand-jackor belastar klimatet mindre än en enda nytillverkad, enligt en ny rapport från organisationen Björkåfrihet (tidigare Emmanus Björkå).
Henning Gillberg tror dock inte att det är budskapet bakom cirkulär konsumtion som skapar förändring, utan själva funktionen.
– Jag tycker inte man ska konsumera cirkulärt bara för att klimatfrågan är på tapeten. Kampanjen är bara till för att visa upp alternativ. Inte för att säga att ”du ska leva livet som vi vill”.
Han påminner om andra sätt att förvalta sina ägodelar.
– När man stoppade strumpor förr var det ju inte för att vara en miljökämpe. När jag får punka köper jag ju inte en ny cykel, utan lagar den. Vill jag byta lägenhet river jag knappast den gamla. Man säger ju inte heller att ”jag köpte en begagnad lägenhet”.
Själv kopplar Henning Gillberg även second hand-konsumtion till relationer mellan människor.
– Det krävs tillit för att handla begagnat. Det tror jag är jätteviktigt i ett samhälle. Vi måste ju kunna lita på varandra! I dag litar vi mer på företag än på andra samhällsmedborgare.
Cirkulär ekonomi
En cirkulär ekonomi går ut på att få bort avfall och föroreningar. I stället ska man i första hand återanvända produkter, i andra hand återvinna deras material och i tredje hand utvinna energi ur dem.
Vanliga metoder i strävan efter cirkulär ekonomi är att dela, hyra, laga, låna, uppgradera och omdesigna ägodelar.
Motsatsen är den linjära slit-och-släng-ekonomin.
2015 antog EU-kommissionen ett åtgärdspaket för cirkulär ekonomi i Europa. Där ingår lagstiftning som ska leda till ökad materialåtervinning och återanvändning, i syfte att sluta kretslopp.
Källor: Ellen McArthur foundation, EU-kommissionen
Köpa julklappar cirkulärt?
Intresserad av White monday? Förutom näthandel finns här ett par måndagstips för den som vill undvika att köpa nytt:
STOCKHOLM: Hornstull pop-up hub kl 11-19: Prylbyte, sticklingbyte, svinnfika, vintagemarknad och verkstad för plakat för klimatstrejken 29 november. Arrangeras av Medveten konsumtion.
MALMÖ: Sydskånes avfallsaktiebolag (Sysav) anordnar White monday-frukost på Studio Malmö med föredrag och ”cirkulärt kalas” där företag delar med sig av erbjudanden.