← Till Tidningen Global
Nyheter

Tyska Lidl ska verka för levnadslön

Lidlbutik i Angers, Maine-et-Loire, Frankrike.

Den tyska livsmedelskedjan Lidl har skrivit under ett avtal som innebär att de ska verka för att garantera en levnadslön längs hela deras leverantörsled för kläder och skor. Genom avtalet åtar sig Lidl att se till att det bland annat råder föreningsfrihet och möjlighet till kollektiva förhandlingar hos underleverantörerna.

TYSKLAND Lidl är världens femte största livsmedelskedja och har nu undertecknat avtalet Act som står för Action, Collaboration, Transformation eller handling, samarbete och förändring på svenska. Act är ett ramverk där ”alla relevanta aktörer, inklusive företag och återförsäljare, fackföreningar, tillverkare och regeringar” kan agera för att ta ansvar för att uppnå levnadslöner.

– Att gå med i Act är nästa steg i vårt engagemang för att hantera frågan om lönerättvisa tillsammans med alla intressenter än mer effektivt, säger Stefan Haensel, chef för CSR-frågor på Lidl, på det globala facket Industrialls hemsida.

Lidl kommer genom Act bland annat att ändra på inköpsrutiner, som också ska kopplas till kollektivavtal för att uppnå levnadslöner längs hela leverantörsledet som förser Lidl med kläder och skor.

– Att Lidl bestämmer sig för att ansluta sig till Act visar på Acts trovärdighet som det mest lovande medlet för att åstadkomma hållbara löneökningar i klädindustrins leverantörsled, säger Jenny Holdcrost, vice ordförande för Industriall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV