En 58-årig iranier begärs i dag häktad misstänkt för att ha haft en ledande roll då tusentals politiska fångar avrättades i Iran 1988. Det är första gången som avrättningarna tas upp i svensk domstol.
Mannen misstänks för folkrättsbrott inklusive mord i Teheran sommaren 1988, förklarade åklagare Karolina Wieslander när häktningsförhandlingen började i Stockholms tingsrätt på förmiddagen.
58-åringen förnekar brott, kontrade försvarsadvokat Lars Hultgren. Därefter fick åhörarna lämna rättssalen medan domstolen tar ställning till en eventuell häktning.
Avrättningarna är relativt okända trots omfattningen. De har inte heller tagits upp i svensk domstol tidigare. Det finns inga säkra uppgifter över hur många som dödades, men 5 000 är en siffra som ofta nämns.
Reste till Sverige
Mannen greps den 9 november då han av oklara skäl begav sig till Sverige, enligt uppgift till TT. Han ska ha haft en ledande befattning i ett fängelse där många skickades till galgen.
Avrättningarna ägde rum på grund av en fatwa (ett påbud) från Irans dåvarande ledare ayatollah Khomeini. Tusentals fångar mördades under några månader 1988. Det var vänsteranhängare, intellektuella, studenter, medlemmar av rörelsen Folkets mujahedin, andra oppositionspartier och religiösa minoriteter.
Utsattes för tortyr
Män, kvinnor och barn hängdes på löpande band: de fördes med gaffeltruckar till kranar och lyktstolpar där de hängdes, och vissa arkebuserades enligt samstämmiga uppgifter.
När offren dödades satt många av dem inne för regimkritiska ickevåldsaktioner såsom att dela ut tidningar och flygblad, delta i demonstrationer med mera, enligt Amnesty International. Människor som inte dödades utsattes för tortyr.
Folkrättsbrott kan tas upp i domstol oavsett var de misstänks ha ägt rum.