Prenumerera

Logga in

Radar · Politik

Säpo: IS-lägren utmaning för världen

Frågan om IS-barnen är infekterad.

Familjer med IS-anknytning är en viktig fråga även i Sverige. Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström säger till Dagens nyheter att lägren är det ”nya kalifatet”. Som Syre tidigare har rapporterat om har svenska myndigheter agerat långsamt när det kommer till att hämta hem barn i regionen.

Just nu beräknas 70 000 människor vara kvar i lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Sveriges och omvärldens agerande i dag kommer påverka även morgondagen och vilka hot som kommer kvarstå, eller växa fram, med tiden.

– Vi kan göra saker nu som kan verka bra för stunden, men som kanske kan vara hotdrivande i det längre perspektivet, säger Ahn-Za Hagström, Säpos chefsanalytiker, till DN.

Hon menar att det är svårt för henne som tjänsteman på en myndighet att säga vad man bör, och inte bör, göra.

DN beskriver hur situationen såg ut när de besökte lägret al-Hol i Syrien tidigare i år. Svenska IS-terroristen Michael Skråmos barn, Patricio Galves barnbarn, hämtades hem från lägret i april. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media. Några veckor innan de flögs hem från Irak hade DN:s journalist och fotograf träffat barnen på plats i lägret. De var till synes påverkade av den extremistiska miljön, och kallade bland annat de som dödade deras pappa Michael Skråmo för otrogna, eller ”kuffar” på arabiska. I nuläget finns fortfarande minst 57 barn kvar i lägret, skriver DN.

När Syre tidigare i år pratade med Henrik Attorps, kammaråklagare på Riksenheten för organiserad och internationell brottslighet, sa han liksom Säpos Ahn-Za Hagström att han inte vill uttala sig om vad Sverige bör eller inte bör göra. Han konstaterade däremot att:

– Det handlar ibland om små barn som lever tillsammans med extremister. I lägren är situationen osäker och farlig, vilket kan innebära en fortsatt grund för radikalisering.

Olika läger i frågan

Politiker, människorättsorganisationer och stormakter uttrycker olika åsikter i frågan. Moderaterna har varit tydliga med att ingen IS-terrorist ska tillbaka till Sverige, inte heller barn till IS-terrorister. Då kommer föräldrarna efter, är ett av argumenten. Den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven sa i sin tur nyligen till DN att IS-terroristerna med svensk anknytning får ”stå sitt kast”.

Svenska Rädda barnen har från dag ett sagt att barnen måste hem. USA å andra sidan menar att ur ett säkerhetsperspektiv bör alla länder hämta hem sina medborgare. Framförallt Europa, varifrån majoriteten av de 11 000 utländska personerna med IS-anknytning kommer från.

Samtidigt har Säpo gjort SoL 14-anmälningar, uppkallat efter Socialtjänstlagens fjortonde kapitel, gällande ungefär 70 svenska barn som befinner sig i IS-läger i Syrien, enligt DN. Kommunerna ska då göra sig redo för att kunna ta emot dem när, eller om, det blir aktuellt.

För Säpo är frågan om hur IS-sympatisörer hanteras viktig. Den kommer också förbli viktig framöver. Besluten som fattas idag kommer påverka läget om många år.

– Det har ju argumenterats för att de där lägren är det nya kalifatet, för det är där man upprätthåller IS principer och sharialagar. Och att man där fostrar den nya generationens IS-krigare och terrorister. Och det där är ju utmaningen för oss nu, för världen, säger Ahn-Za Hagström till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV