Prenumerera

Logga in

Radar · Politik

Hongkong-aktivist stoppas i val

Joshua Wong, i mitten, talar vid ett evenemang för demokrati i september.

Den kände demokratiaktivisten Joshua Wong uppger att han som enda kandidat i sitt distrikt strukits från ett lokalval i Hongkong i november. Beskedet kommer efter ytterligare en helg av demonstrationer i den delvis självstyrda regionen, som efter snart ett halvår av protester gått in i en recession.

Hongkongs lokalval brukar vanligtvis inte bli föremål för något större intresse. Men månader av stundtals miljonhövdade demonstrationer gör varje inskränkning av aktivisters möjlighet att kritisera stadens ledning till en politisk krigsförklaring.

”Jag fördömer starkt att regeringen sållar politiskt och censurerar, och berövar mig mina politiska rättigheter”, skriver Wong på sin Facebooksida.

Symbol för protesterna

Bara 17 år gammal blev han en frontfigur för den så kallade paraplyrörelsen, som växte fram 2014. Då krävde Hongkongborna att själva få välja sina politiker utan inblandning från Peking. Trots att han inte har någon framskjuten roll i dagens proteströrelse ses han i omvärlden som en symbol för den.

Hongkongs ledning har inte nämnt Wong vid namn men bekräftar att en kandidat i det stundande lokalvalet nekats att ställa upp. Anledningen är att kandidaten bryter mot vallagen genom att förespråka självständighet från Kina.

Gått in i recession

Wong har själv sagt att han inte uttryckligen stödjer idén om självständighet utan i stället vill se en folkomröstning om Hongkongs relation till Fastlandskina. Han har efter valmyndighetens besked även påpekat att han är den ende kandidaten bland över 1 000 som nekats att ställa upp i valet.
Uppmärksamheten kring Wong sammanfaller med beskedet från Hongkongs ledning om en tydlig nedgång i stadens ekonomi. Förra veckan meddelade finansministern Paul Chan att staden numera gått in i en recession.

Protesterna fortsätter

Under tisdagen beskrev Hongkongs högste politiker Carrie Lam läget som bistert.

– Vår bedömning är att siffrorna för 2019 förmodligen kommer att visa på negativ tillväxt, sade Lam, som delvis skyllde utvecklingen på oron i landet sedan i våras.

Då utbröt protester mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget sågs bland demonstranterna som ett sätt från Peking att underminera det självstyre som Hongkong åtnjuter sedan över 20 år tillbaka. Carrie Lam meddelade i somras att hon skrotat utlämningslagen, något som inte fått protesterna att stanna av.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.
Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast enligt principen ”ett land, två system”.  Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
Källa: UI/Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV