Efter att försäljningen av griskött märkt för bättre djurskydd avtagit, återgår danska bönder till konventionell produktion.
2017 införde den danska staten en ny märkning på griskött. Hjärtan, i tre olika nivåer, sattes på förpackningarna för att visa hur bra djurskyddet var. Ju fler hjärtan på paket, desto bättre liv skulle grisarna ha haft. I början av projektet ökade försäljningen av det hjärtmärkta köttet, men nu har den avtagit.
– I debatten hör man ofta att konsumenterna efterfrågar god djurvälfärd. Men här ser vi tydligt att även om konsumenterna säger att de vill köpa så gör de det inte, säger Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion, till ATL.
Den minskade efterfrågan har fått Danish Crown, Europas största svinköttsproducent, att säga upp avtalet med bönder som producerat kött med ett hjärta på förpackningarna. Och de flesta av dem som tidigare haft kontrakt för märkningen med ett hjärta har återgått till konventionell produktion.
Ett hjärta betyder att grisarnas svansar inte får klippas av. Två hjärtan innebär att grisarna lever efter svenska regler, och tre hjärtan motsvarar ekologisk produktion.
När märkningen infördes var alla stora livsmedelskedjor i Danmark med på projektet, förutom Coop. De ansåg att djurvälfärden inom märkningen var för låg.
Tio grisar på nio kvadratmeter
I Danmark föds cirka 13 miljoner grisar upp per år, vilket är flest av de nordiska länderna. I Sverige slaktas 2,5 miljoner grisar varje år. Kött som i Danmark märks med två hjärtan motsvarar svensk produktion. Det innebär att grisarna lever inomhus i boxar om nio kvadratmeter – som tio grisar delar på. När de är sex månader gamla, och väger över 100 kilo, skickas de till slakt.
Fler är vegetarianer
En färsk undersökning som Coop i Danmark står bakom visar att 2,5 procent av den danska befolkningen är vegetarianer eller veganer. 2017 var den siffran 1,8 procent.