Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter · Turkiets invasion i Syrien

Rysk-turkisk enighet om norra Syrien

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin skakar hand efter parternas samtal i Sotji.

Ryssland och Turkiet är överens om att samarbeta vid Syriens norra gräns. Det stod klart efter toppmötet mellan de båda ländernas ledare Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan.

Kurdiska stridande uppgav samtidigt att de retirerat från norra Syrien.

SYRIEN De två presidenterna Erdogan och Putin satt längre i möte än väntat i den ryska staden Sotji. Framför de två ländernas flaggor framträdde de sedan och gav en tämligen kort presentation av samtalet som varat i sex timmar.
Värden Putin sade artigt att han hade lyssnat till kollegans förklaring till offensiven i norra Syrien. De två enades sedan om att ryska och turkiska soldater gemensamt ska patrullera vid gränsen.

Putin sade också att samtal måste inledas med kurder och att Ryssland misstänker att det finns utländska krafter som agerar i området.

I samband med presskonferensen som hölls efter mötet meddelade också Turkiet att man tillsammans med Ryssland har kommit överens om att etablera en ”terrorfri säkerhetszon” i norra Syrien. Kurdiska stridande fick från tisdagseftermiddagen ytterligare 150 timmar, knappt en vecka, på sig att lämna området.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förklarade innehållet i uppgörelsen efter ledarnas framträdande. Han sade enligt Reuters att Ryssland går med på att Turkiet kan fortsätta med sin offensiv i en avgränsat område 32 kilometer in på syriskt territorium.

Ryska patruller

Lavrov sade också att man har kommit överens om att syriska gränspatruller och rysk militärpolis gemensamt ska bevaka den syriska gränsen förutom de områden där turkisk militär är aktiv.

En geopolitisk uppdelning av området verkar därmed ha blivit verklighet när Erdogan och Putin möttes i Sotjis salonger.

Samtidigt kom besked från kurdiska representanter om att man har dragit sig tillbaka från området inför den tidsfrist på tisdagskvällen som Erdogan utlyst enligt överenskommelsen om eldupphör.

Erdogan kräver att den kurdiskdominerade YPG-milisen drar sig undan från en zon som sträcker sig 12 mil längs den turkisksyriska gränsen, enligt Reuters. Zonen ska sedan, enligt Turkiet, utökas till nära 45 mil längs den drygt 80 mil långa gränsen. Om kurderna inte drar sig ut ur området kommer Turkiets offensiv att fortsätta, säger Erdogan.

Sent på tisdagseftermiddagen meddelade Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF), att samtliga inom YPG-milisen nu också har lämnat det aktuella området.

Abdi gav beskedet till USA:s vicepresident Mike Pence. Uppgörelsen om eldupphör gjordes vid vicepresidentens besök i Turkiet.

Samtal med Syrien

President Putin underströk samtidigt vikten av Syriens territoriella integritet. Efter mötet ringde Putin till Syriens president Bashar al-Assad och förklarade att det viktigaste målet var att återställa Syriens territoriella integritet. al-Assad gav, enligt Reuters, sitt fulla stöd till de rysk-turkiska överenskommelserna.

Närmare 170 000 människor har enligt FN flytt området sedan Turkiets offensiv. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR säger att det rör sig om långt fler, runt 300 000 personer.

Över 220 kurdiska stridande har dödats i strider och över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR. Över 70 civila uppges ha dödats i samband med striderna.

Fakta: Striden om nordöstra Syrien

2016 upprättades ett autonomt kurdiskt styre i regionen Rojava i nordöstra Syrien. Den syriska regimen, upptagen med att slåss för sin överlevnad, har i huvudsak undvikit konfrontation med det kurdiska styret men varit tydlig med sin avsikt att återta kontrollen över regionen.

Den kurdiska YPG-milisen har utgjort stommen i alliansen Syriens demokratiska styrkor (SDF) som med stöd av USA vände kriget mot terrorrörelsen IS. Den kurdiska autonomin har väckt oro i Turkiet, som likställer YPG med den terrorstämplade turkiska gerillan PKK. Men USA:s närvaro har i praktiken förhindrat Turkiet att agera militärt.

Efter att USA i början av oktober meddelade att landets soldater skulle ge sig av inledde Turkiet, med hjälp av syriska rebellgrupper, omgående en offensiv i nordöstra Syrien. Planen är att upprätta en ”säker zon” som sträcker sig 32 kilometer in i Syrien och flytta upp till 2 miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet dit.

Under ett avtal om eldupphör som nåddes i förra veckan fick kurdiska styrkor fram till på tisdagskvällen på sig att dra sig tillbaka från området, en tidsfrist som nu förlängts med 150 timmar.

Källor: Landguiden/UI, Reuters och AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV