Prenumerera

Logga in

Radar · Djurrätt

Distriktsveterinärernas villkor riskerar djurskyddet

Bild från en grisgård i Skåne.

I Sveriges radios Kaliber vittnar veterinärer om en extrem arbetssituation som riskerar både människors och djurs hälsa.

Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket och bekostas med skattemedel, har i uppdrag att garantera djurskyddet genom att se till att det finns veterinärvård att tillgå i hela landet, dygnet runt.

Men i ett nytt program av Kaliber berättar tidigare anställda hos Distriktsveterinärerna att de arbetade orimligt långa pass, utan tillräckligt lång vila emellan. Arbetspassen har i vissa fall varit så långa som 20 timmar, med långa bilkörningar i mörker.

– Det har varit jobbigt, eftersom jag i varje fall har varit så fysiskt trött. Och sen på slutet blev jag helt psykiskt utmattad, säger Anna Bäckvall, som fram till för ett år sedan var anställd hos Distriktsveterinärerna, till Kaliber.

Hon fortsätter:

– Det normala var liksom att man började på måndag till fem nånting, eventuellt längre om man hade mycket att göra, kanske kunde gå hem lite tidigare om man hade lite mindre att göra. Eventuellt hade man beredskap på kvällen och natten, och beroende på var man jobbar så kunde det vara olika mycket. Där jag jobbade kunde man jobba non-stop till elva, tolv på natten, hade man otur till fyra på morgonen. Och sen fortsatte man jobba dagen efter från klockan åtta till klockan fem.

Lars Kristensen, som är facklig företrädare för Distriktsveterinärföreningen, berättar för SR att veterinärernas villkor inte bara riskerar arbetsmiljön, utan även djurskyddet:

– Arbetsmiljön kan bli sämre med långa pass och långa sträckor och även att det finns risker för djurskyddet när de geografiska områdena ökar, djur får vänta på veterinär och kanske inte får vård i tid. Lidandet för det enskilda djuret förlängs, liv kan gå tappt, djur kan dö i väntan på veterinär. Så det är ju uppenbara risker med det.

I programmet berättar även djurägare hur de oroar sig för att djur inte ska få vård i tid.

Men Peter Svensson, Distriktsveterinärernas centrala chef, tycker att kraven på att säkra djurskyddet uppfylls. Han menar att förväntningarna ibland är orimliga.

– Vi gör vårt bästa och jag tycker att vi gör ett jättebra jobb på stora delar av landet, dygnet runt, alla dagar i veckan. Någon enstaka gång kan det ta längre tid för oss att komma, men det är inte säkert att det beror på ett avstånd, det kan lika gärna bero på att veterinären gör en egen bedömning av hur akut det är. Och det är bara veterinären som kan fatta det beslutet, säger han till Kaliber.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV