Slovakien blir det 14:e landet i Europa att införa ett förbud mot pälsdjursuppfödning. I torsdags godkändes lagen, som innebär att landets farmer ska vara stängda senast 2025. I Sverige finns inget förbud, men antalet minkfarmer sjunker.
I torsdags röstades ett förbud mot pälsdjursfarmning igenom i Slovakiens riksdag. Från och med 2021 får inga nya farmer startas, och 2025 ska alla vara stängda. I dag finns bara en minkfarm och åtta kaninfarmer kvar i landet.
– Slovakien har tagit ett stort steg framåt i dag, och vi hoppas att detta är början på en ljusare framtid för djur i landet, sade djurrättsorganisationen Humánny Pokroks ordförande Martin Smrek i ett pressmeddelande under torsdagen.
Redan år 2000 förbjöd Storbritannien pälsdjursuppfödning, och sedan dess har fler länder hängt på. Kroatien, Serbien, Luxemburg, Tjeckien och Makedonien är några av de länder som har infört förbud. 2018 introducerade även Norge ett förbud, som innebär att landet kommer vara fritt från farmer från och med 2025. I dag finns cirka 300 norska pälsfarmer, som tillsammans varje år producerar 700 000 minkskinn och 110 000 rävskinn.
Fortfarande tillåtet i Sverige
På grund av hårda djurskyddsregler, som gör det ekonomiskt ohållbart att driva räv- och chinchillafarmer i Sverige är alla dessa stängda i dag. Men fortfarande finns runt 45 minkfarmer kvar i landet. Det är dock en siffra som har sjunkit snabbt; 2006 fanns 180 farmer och 2010 hade antalet minskat till 75 stycken.
I samma takt som antalet farmer har stängt har även antalet minkar som avlivas varje år blivit färre. 2015 producerades 1,2 miljoner minkskinn i Sverige, 2017 låg den siffran på 650 000 enligt organisationen Fur Europe.
I år väntas siffran bli ännu lägre, men hur låg vet ingen än; i november och december sker den så kallade ”pälsningen”, då de cirka sex månader gamla minkarna avlivas.
Danmark var länge världens största producent av minkpäls – över 1 500 farmer trängs i det lilla landet, och sammanlagt avlivas cirka 19 miljoner minkar varje år, enligt siffror från det danska jordbruks- och livsmedelsrådet. Nu har dock Kina gått om, enligt en analys från Köpenhamns universitet.