Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Boris Johnson skickar dubbla brev

Anti-brexit supportrar demonstrerade på lördagen i London.

Boris Johnson fick inte igenom sitt brexitavtal i det brittiska parlamentet i lördags, och har motvilligt bett EU om mer tid. Johnsons avtal kritiseras hårt av unionister på Nordirland som känner sig svikna.

Samtidigt har Nordirlands lokala parlament sammankallats i ett försök från framför allt unionister för att förhindra att aborträtt och samkönade äktenskap legaliseras på Nordirland.

BREXIT  Det var genom att rösta för det så kallade Letwin-tillägget som det brittiska parlamentet satte stopp för premiärminister Boris Johnsons plan att baxa igenom utträdesavtalet redan på lördagen. Letwin-tillägget kräver att lagstiftning för implementering av avtalet är klart innan parlamentet tar ställning till utträdesavtalet. I och med det trädde the Benn Act in, en lag som stipulerar att om inget utträdesavtal var klart senast i lördags måste premiärministern be EU om förlängd frist.

Boris Johnson har sagt att han hellre dör i ett dike än ber EU om mer tid och på lördagen skickades därför två brev till EU. Ett med förfrågan om att förlänga tiden för utträde efter den 31 oktober. I det andra upprepade Johnson sin åsikt att det vore ett misstag att förlänga utträdestiden, ett brev han skrev under till skillnad från det första som skickades osignerat.

Detta har kritiserats av oppositionen och huruvida dessa dubbla brev strider mot lagen kan komma att tas upp i domstol. Den brittiska regeringen sade under helgen att den kommer att göra ett nytt försök att få igenom avtalet redan på måndagen. Om en omröstning kommer att tillåtas är upp till parlamentets talman John Bercow. Annars finns en ny möjlighet under tisdagen och Johnson anser att det fortfarande är möjligt att brexit blir verklighet innan den 31 oktober.  

Det var bland annat
det nordirländska partiet the Democratic Unionist Party (DUP) som med sina tio viktiga röster röstade för Letwin-tillägget i tydlig protest mot Johnson och det avtal som presenterades i förra veckan. DUP motsätter sig alla skillnader mellan Nordirlands status och övriga Storbritanniens (egentligen United Kingdom/UK). En tullgräns i Irländska sjön är i alla fall i nuläget inget som partiet är villigt att gå med på.

Unionister känner sig svikna av Johnson som på DUP:s partikonferens förra året lovade att han aldrig skulle gå med på en tullgräns i Irländska sjön. Även de hårda EU-skeptikerna i Tory-gruppen the European Research Group var snabba med att överge DUP – de stödde till största delen Johnson under lördagens omröstning. Reaktionerna bland DUP:s bas lär vara kraftigt negativa och vissa unionister och deras mer militanta inriktning, lojalister, likställer en tullgräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien med ”ett väntrum till ett återförenat Irland”.

– De är beredda att sälja ut oss så länge de får sin brexit, sade lojalisten Jim Wilson till BBC:s the Nolan Show i fredags.

– Vi kommer att granska detta ordentligt och tala med våra politiker som också blivit huggna i ryggen.

Mycket fokus har lagts på riskerna med en återgång till en hård gräns mellan Nordirland och republiken Irland. En rapport har pekat på att om en hård gräns införs är frågan inte om våldsamheter kommer att uppstå, från framför allt republikanska dissidenter, utan med hur mycket våld. När en gräns i nuläget ser ut att undvikas, är det istället militanta grupper på den motsatta sidan som kan orsaka oroligheter. Jim Wilson, som jobbar i lokalsamhället i östra Belfast menar att alla bör vara oroliga över utvecklingen:

–Det sista jag vill se är en återgång till våld. Det fanns risk att det skulle komma från republikaner och nu finns det en risk att det kommer från lojalister.

Samtidigt som DUP motsätter sig alla skillnader i Nordirlands konstitutionella status jämfört med övriga Storbritannien är partiet kraftiga beskyddare av andra skillnader – som abort och samkönade äktenskap. Där fri abort infördes i övriga Storbritannien redan 1967 har Nordirland varit undantaget ända tills nu. Men i somras stiftade det brittiska parlamentet en lag enligt vilken aborträtten nu, mer än 50 år senare, även ska garanteras nordirländska kvinnor. Likaså samkönade äktenskap. DUP blockerade samkönade äktenskap 2015, trots att en majoritet av ledamöterna av lokalparlamentet röstade för det.

De nya lagarna ska börja gälla på tisdagen – med reservationen för att inte lokalparlamentet Stormont återuppstått innan dess. DUP har därför varit drivande i att få lokalparlamentet att samlas innan måndagen, och lyckades få med sig några ledamöter från andra partier, bland annat SDLP. Men deras möjlighet att hindra att lagarna träder i kraft är små, då nya ministrar också måste utses, och det i sin tur kräver stöd av Sinn Féin som sagt att de inte kommer delta under måndagen.

”Arlene Fosters (DUP:s ledare) uppmaning att parlamentet ska mötas innan måndag är ett meningslöst politiskt jippo”, skrev Sinn Féins vice ordförande Michelle O’Neill på Twitter.

Även the Alliance Party har tagit avstånd från den hastiga sammankallningen av lokalparlamentet. Partiledaren Naomi Long säger till RTÉ Radio på måndagsmorgonen att de avstår eftersom de anser att det inte finns någon realistisk möjlighet för Stormont att återta sina funktioner i nuläget då de frågor som splittrat de två största partierna DUP och Sinn Féin inte har lösts. Även Naomi Long ser det som ett politiskt jippo:

– Jag anser att det här inte är rätt sätt att hantera en sådan viktig fråga.

– Det är ett cyniskt politiskt jippo och det vore fel för alla partier att delta, säger hon till RTÉ Radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV