I går påbörjades älgjakten i södra Sverige. I hela landet väntas över 80 000 älgar skjutas fram till februari – varav en stor del kommer vara under ett år gamla.
Varje år startar älgjakten i norra Sverige den första måndagen i september. Förra året hade 10 500 älgar skjutits under de åtta första dagarna. I södra Sverige påbörjas jakten den andra måndagen månaden därpå, i år den 14 oktober.
Jakten pågår i de flesta delarna av landet fram till februari. Eller tills kvoten är uppfylld, som i år ligger på cirka 95 000 älgar. I snitt har 84 000 – nästan en fjärdedel av de svenska älgarna – fällts per jaktsäsong under de senaste sex åren. Enligt Jägareförbundets statistik skadeskjuts och försvinner cirka 14 procent av älgarna, och en stor del hittas aldrig vid eftersöket.
Enligt statistik som SVT har tagit fram var 45 procent av de älgar som sköts under säsongen 2017/18 under ett år gamla. En älg kan bli så gammal som 25 år, men 91 av 100 älgar skjuts innan de fyllt sex. Bara 2 av 100 blir tio år eller äldre.
Nästan bara män
I Sverige löser mer än en kvarts miljon människor statligt jaktkort varje år. Över 90 procent är män.
– Alla som jagar måste ha statligt jaktkort och kunna visa upp vapenlicenser. Och så har man skyldighet att känna till jaktlagstiftning och jaktförordningar, sade Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, till SVT Dalarna när älgjakten drog igång i norra Sverige den 2 september.
Viltolyckor ökar
Under hösten, när jakten pågår, sker betydligt fler viltolyckor i trafiken än under resten av året. Älgjakten är en anledning till det, djuren blir stressade och rör sig mer, men även brunsten och att fler är ute i skogarna och plockar svamp.
– Både djurens beteende och vårt sätt att leva ligger bakom att det sker fler olyckor under den här perioden. Det är mer liv och rörelse i skogen och dessutom kommer skymningen tidigare och gryningen senare, vid den tiden då många kör till eller från sina jobb. Djuren bryr sig inte om klockan utan om solen, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på Nationella viltolycksrådet, till Aftonbladet.