Stockholm har tillsammans med över 90 världsstäder deklarerat ett globalt klimatnödläge. Men det betyder inte att finansborgarrådet vill utlysa klimatnödläge för Stockholm stad.
Just nu pågår C40 Global Mayor Summit i Köpenhamn där representanter från 94 städer samlats för att diskutera hur städer ska samarbeta för att minska sin klimatpåverkan.
Under en presskonferens på onsdagen annonserades att städerna ställer sig bakom ett globalt klimatnödläge.
– Ett globalt klimatnödläge innebär ett erkännande för det hot ett förändrat klimat innebär och sänder en tydlig signal till världens ledare att vi i städerna ser och tar oss an klimatutmaningen. Det har redan tidigare visat sig att när världsledare väljer att backa så är det städerna som går framåt, det måste vi fortsätta med, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
Men att Stockholm tillsammans med 94 andra världsstäder utlyser globalt klimatnödläge, innebär inte att något nödläge utlyses för Stockholm stads del – rapporterar nyhetssajten Aktuell hållbarhet.
– Här har vi lyckats minska utsläppen med 58 procent sedan 1990, därför är det viktigare med ett globalt nödläge där vi kan visa att det går att ställa om från fossila till förnybara energislag, säger Anna König Jerlemyr, finansborgarråd i Stockholm stad till sajten.
Extinction rebellion kräver åtgärder
Att staden utlyser ett klimatnödläge är något Extinction rebellion efterlyst, bland annat genom en namninsamling som påbörjades i maj 2019 och samlat nära 4000 underskrifter. Ett av kraven är att det totala koldioxidutsläppet per person i Stockholm ska räknas, det vill säga även det utsläpp som kommer från konsumtion – både nationellt och internationellt.
Extinction rebellion kräver också att utbyggnaden av motorvägar, flygplatser och övrig verksamhet som motverkar minskade utsläpp avbryts, som en del av de åtgärder som skulle utlösas av ett klimatnödläge.
Syre söker Katarina Luhr för en kommentar.